Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 01:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/vinstras-for-volvo-cars/

Ekonomi

Vinstras för Volvo Cars

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Volvo Cars försäljningssiffror fortsätter att peka stadigt uppåt. Men vinstsiffrorna har inte gått åt samma håll.

Biltillverkarens vinst första kvartalet rasade med 21,6 procent jämfört med i fjol, bland annat på grund av ökad prispress i Kina.

Rätta artikel

Volvo Cars redovisar en nettovinst på 2 005 miljoner kronor för årets första kvartal. Det är en minskning med 21,6 procent jämfört med första kvartalet 2018, enligt ett pressmeddelande från bolaget.

Nettoomsättningen steg med 10,7 procent till 62,9 miljarder kronor, men bolagets rörelsemarginal sjönk samtidigt till 4,6 procent, mot 6,4 procent ett år tidigare.

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson skriver i sin kommentar i kvartalsrapporten att den minskade rörelsevinsten och rörelsemarginalen är ett resultat av en ökad prispress, framför allt i Kina. Dessutom har bolaget haft ökade kostnader på grund av de nya handelstullarna.

”Jämfört med förra året har lönsamheten påverkats av högre tullar och högre prispress på många marknader”, säger Samuelsson enligt pressmeddelandet.

Den globala försäljningen under det första kvartalet ökade med 9,4 procent jämfört med i fjol. För 2019 säger sig Volvo Cars räkna med fortsatt tillväxt i försäljning och intäkter, medan marknaden kommer att präglas av fortsatt press på marginalerna.

Läs även: Hur länge ska Volvo Cars stå i skamvrån? 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt