Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Volkswagen återkallar 10.000 gasbilar

Volkswagen återkallar 10 000 bilar.
Volkswagen återkallar 10 000 bilar. Foto: Michael Probst

Volkswagen återkallar 10.301 nyare gasbilar i Sverige för att byta ut deras gastankar. Annars finns risk för rostangrepp som kan skada tanken.

Volkswagen har valt att återkalla 10.301 nyare gasbilar i Sverige för att byta ut deras gastankar till tankar med bättre skydd.

– Vi har tidigare haft pågående återkallningsaktioner på äldre årsmodeller. Skälet är att bilarnas gastankar har kunnat utsättas för korrosion och om det fortgår kan tankarna brista. Det har vi gjort på äldre årsmodeller och nu gör vi det på nyare årsmodeller i förebyggande syfte, säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen.

Gastankarna, som är placerade under bilarna, utsätts för extern påverkan och måste därför kontrolleras regelbundet. Annars finns risk att man inte upptäcker rostangrepp som, om det fortsätter under längre tid, kan minska tjockleken på tanken till en otillräcklig nivå.

”Det kan resultera i en uppenbar risk för skada och fara för liv”, skriver Wolksvagen i ett pressmeddelande.

De bilar som nu är aktuella för återkallning är Touran (årsmodell 2011-2014), Passat (2011-2014) och Caddy (2011-2012).

Behöver man vara orolig om man äger en sådan här bil?

– Inte över de nyare årsmodellerna. Vi gör det här så att bilägarna ska kunna vara säkra på att tankarna håller, säger Marcus Thomasfolk.

Vad ska man göra om man äger en av bilarna det här gäller?

– Man kommer att underrättas per brev av oss och uppmanas att boka tid hos en auktoriserad verkstad för att få gastanken utbytt.

Läs också: Volkswagen återkallar gasbilar

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.