Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Volkswagen får miljardböter för utsläppsfusk

Foto: AP Photo/Michael Sohn

Volkswagen accepterar böter på 1 miljard euro som utfärdats av åklagare i Tyskland.

Det innebär att biltillverkaren även erkänner ansvar i härvan om utbrett utsläppsfusk.

”Efter noggrann granskning accepterar Volkswagen AG böterna och kommer inte att göra en överklagan. Genom att göra så erkänner Volkswagen AG ansvar i dieselkrisen och ser det som ett stort steg mot att denna ska övervinnas”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Böterna är bland de största som någonsin utfärdats av tyska myndigheter mot ett enskilt företag, skriver Reuters.

Utsläppsskandalen började i september 2015, efter att den amerikanska miljöskyddsmyndigheten upptäckt att Volkswagen medvetet programmerat bilar att bara aktivera utsläppsbegränsningar vid tester. När dessa sedan var avslagna släppte bilarna ut upp till 40 gånger mer kväveoxid än vad som är tillåtet i USA.

I januari 2017 accepterade företaget böter på 4,3 miljarder dollar för att avsluta de rättsliga förhandlingarna i USA.

Koncernen har sedan granskats av tyska myndigheter, och tidigare i veckan kom bland annat beskedet att 774.000 dieseldrivna Mercedesbilar som sålts i Europa återkallas.

Lasse Swärd: Extra genant eftersom det gäller prestigemärket Mercedes

I måndags utvidgade även åklagare i München utredningen om utsläppsfusk gällande Audi, som också ingår i Volkswagen-koncernen, till att även inkludera anklagelser om bedrägeri och falsk marknadsföring. I samband med detta genomförde tysk polis gryningsräder hemma hos Audi-chefen Rupert Stadler och ytterligare en styrelseledamot.

Läs mer: Dieselskandalen växer – razzia mot Audi-chefens hem 

Böterna på 1 miljard euro har utfärdats av åklagarkammaren i Braunschweig, Tyskland, och gäller organisatoriska brister i tillsynen som lett till att ”otillåtna mjukvarufunktioner” kunnat installeras i 10,7 miljoner bilar, tillverkade mellan 2007 och 2015.

I och med att biltillverkaren accepterar böterna avslutas de rättsliga förhandlingarna i Tyskland, och enligt pressmeddelandet förmodar Volkswagen att beslutet även kommer ha en ”signifikant positiv effekt” på övriga rättstvister ute i Europa.

Analytiker uppger för Reuters att accepterandet av böterna förmodligen innebär slutet på samtliga brottsutredningar i Europa, men inte stämningar från aktieägare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.