Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/volvo-bildar-motorforetag-med-geely/

Ekonomi

Volvo bildar motorföretag med Geely

Svenskt-kinesiskt bolag ska tillverka motorer. Foto: Jacques Wallner

Volvo Cars vill bryta ut sin utveckling och produktion av traditionella förbränningsmotorer och lägga mer fokus på tillverkning av rena elbilar. Förbränningsmotorerna är istället tänkta att hamna i ett nytt bolag ihop med motsvarande verksamhet hos systerföretaget Geely. 

Planerna på ett gemensamt motorbolag för Volvo Cars och kinesiska Geely presenterades i ett pressmeddelande på måndagsmorgonen. Omkring 8000 personer är tänkta att arbeta i det nya företaget, och cirka 3000 av dem är i dag anställda på Volvo Cars. Enligt bolagsledningarna ska omorganisationen inte behöva leda till några uppsägningar. 

Fackklubbarna på Volvo Cars säger till Dagens Nyheter att de är i grunden positiva till att skapa en särskild avdelning för utveckling och tillverkning av förbränningsmotorer, men vad gäller sammanlagningen med Geelys motsvarighet har de större betänkligheter.

– Det första steget i detta – att renodla produktionen av förbränningsmotorer internt på Volvo Cars – tror jag bara är bra, säger Jörgen Olsson, klubbordförande för Unionens fackförbund på Volvo Cars, till DN. 

Metallklubbens ordförande Glenn Bergström håller med.

- Det är inget dramatiskt alls initialt, säger han till DN. Någon kanske får en ny chef, men annars är det ”business as usual” imorgon också.

Nästa steg i den tänkta omstruktureringen väcker dock fler frågor hos de fackliga företrädarna. IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer har bestämt sig för att tillsammans ta in en löntagarkonsult för att förstå affären.

- Det är svårt för oss att sia om framtiden, säger Glenn Bergström på IF Metall. Var kommer de som arbetar med förbränningsmotorer att ha det bäst? I det nya bolaget ihop med Geely, eller kvar här på Volvo Cars? Elektrifieringen kanske går snabbare än vi trott. 

I dagsläget har Volvo Cars en prognos som sträcker sig fram till 2025 som säger att hälften av fordonsflottan kommer att ha någon form av förbränningsmotor även då. 

Den svenska motorfabriken ligger i dag i Skövde och de anställda där fick information om planerna på ett samgående med Geely under stormöten på måndagsförmiddagen. På tisdag morgon har den lokala Metallklubben i Skövde kallat till presskonferens för att ge sin syn på affären. 

De centrala fackliga företrädarna på Volvo Cars säger att de tar en dag i taget.

– Den här informationen är ganska ny för oss i facket och vi ser det som att nu börjar förhandlingarna, säger Jörgen Olsson på Unionen. Vi vill säkra och stärka sysselsättningen i Sverige.

Glenn Bergström från Metallklubben vill inte oroa medlemmarna i onödan. Han vet ännu inte ens exakt hur många som berörs. 

- Sen är det ju så att vi har en privat, kinesisk ägare och han kan ge bort oss allihop imorgon dag om han vill. Men nu har ägaren visat sin avsikt och vilja och då kan diskussionerna börja på riktigt. 

Läs mer: Alla Volvoanställda erbjuds företagsbil.