Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-13 19:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/volvo-bygger-svensk-batterifabrik/

EKONOMI

Volvo bygger svensk batterifabrik

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Volvokoncernen har beslutat att bygga en batterifabrik i Mariestad. Målet är att kunna möta en växande efterfrågan på elektriska tunga lastbilar och maskiner.

TT Text

”Vi vill leda omställningen till ett fossilfritt transportsystem och har som långsiktigt mål att erbjuda 100% fossilfria lösningar till våra kunder”, säger Volvos vd och koncernchef Martin Lundstedt, i ett pressmeddelande.

En tilltänkt plats för fabriken ligger i Mariestads kommun, fyra mil från Skövde, där Volvokoncernens motorfabrik ligger. Den ligger även enbart två timmar bort från Volvokoncernens forsknings- och utvecklingscenter samt huvudkontor i Göteborg. Myndigheter måste dock godkänna platsen för fabriken först.

Batterifabriken i Mariestad beräknas vara i full produktion 2030, med en gradvis ökning av kapaciteten fram till dess.

”Beslutet att etablera AB Volvos fabrik för battericeller i Mariestad bekräftar regionens attraktivitet och att de satsningar vi gör för att skapa förutsättningar för näringslivets klimatomställning och konkurrenskraft ger effekt”, säger Johnny Magnusson, regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen (VGR) om satsningen i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln

AB Volvo
Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt