Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-06 20:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/volvo-cars-drabbas-av-tunga-chefsavhopp/

EKONOMI

Volvo Cars drabbas av tunga chefsavhopp

Anders Gustafsson, till vänster, i samspråk med dåvarande vd Håkan Samuelsson i samband med att Volvo cars öppnade sin nya fabrik i Charleston i USA 2018. Nu slutar han som chef för Volvo Cars Nordamerika.
Foto: Anette Nantell/DN/TT

Två av Volvo Cars allra tyngsta chefer hoppar av sina uppdrag.

Nordamerikachefen Anders Gustafsson övergår till andra uppgifter och globale chefen för avancerad teknik, Henrik Green slutar helt.

Men från Volvo Cars är det tyst.

Volvo Cars förändras med rekordfart. Under ledning av nye vd:n sedan i mars, Jim Rowan, ska hälften av de sålda bilarna redan 2025 vara renodlade elbilar. Men konkurrensen är tuff – för bara några dagar sedan aviserade konkurrenten Tesla att de chocksänker priserna på sina elbilar med upp mot 150 000 kronor vilket sätter Volvo och flera andra traditionella bilbolag på prov.

Nu hoppar två av Volvo Cars de allra tyngsta chefer av – utan att det kommuniceras officiellt via bolaget.

Det handlar om Nordamerikachefen Anders Gustafsson och globale chefen för avancerad teknik, Henrik Green. Båda är långvägare inom Volvo och var med i förhandsspekulationerna om att bli ny vd under 2021.

Det är den ansedda branschtidskriften Automotive News som rapporterar att Nordamerikachefen, den 54-årige Anders Gustafsson slutar på sin post med kort varsel. Nordamerikamarknaden, där han chefat sedan 2017, delas upp i en Kanada- och en USA-del.

Båda marknaderna tas nu över av en annan Volvoveteran – amerikanen Michael Cottone. Enligt flera källor till DN har Gustafsson fungerat väl mot återförsäljarna i USA. Ändringen träder i kraft den 1 mars enligt Automotive News som fått det bekräftat via mejl från Volvo Cars i USA.

Maria Dagman på Volvo Cars globala pressavdelning skriver i ett sms till DN att Gustafsson kommer att arbeta nära Michael Cottone för att säkra en smidig överlämning och att ”Anders nästa steg kommer att kommuniceras vid ett senare tillfälle.”

Henrik Green på en bild från 2019 då han ännu var forsknings- och utvecklingschef. Nu slutar han helt på Volvo Cars.
Foto: Michael Owen Baker

Den globale chefen för avancerad teknik Henrik Green meddelar att han slutar på Volvo Cars via sociala medier-tjänsten Linkedin. Green började på Volvo redan 1996 och har bland annat varit chef för forskning och utveckling mellan 2016 och 2019, då han blev global produktchef några år. Han skriver på Linkedin att han själv väljer att lämna bolaget.

Maria Dagman på Volvo Cars skriver i ett sms till DN bland annat att Henriks Greens avdelning försvinner och delas upp på andra avdelningar. ”I samband med den organisationsförändringen har han valt att inte ta en annan roll inom Volvo Cars och kommer därför ta nästa steg utanför bolaget.”

Avhoppen föregås av en omstrukturering i ledningen som nye vd:n Jim Rowan gjorde i juni. Han skapade då en mindre ledningsgrupp med sju personer där de båda som nu slutar på sina poster inte ingick.

Får någon av dem sparken?

Volvo Cars Maria Dagman svarar via sms: ”Henrik valde som sagt att inte ta en ny roll inom Volvo Cars och Anders nästa steg kommer kommuniceras vid ett senare tillfälle.”

Peter Mertens – nygammal i Volvo Cars ledning.
Foto: Volvo

I somras kontrakterades Volvo Cars före detta forsknings- och utvecklingschef Peter Mertens på konsultbasis för att leda Volvos utvecklingsarbete medan en ny chef rekryterades. Mertens slutade egentligen på Volvo Cars 2016 för att gå till Audi men är alltså tillbaka sedan drygt ett halvår. Enligt flera källor hade Mertens en tung position bakom kulisserna, trots att en ny forsknings- och utvecklingschef just anställts – Anders Bell som rekryterats från Tesla. Mertens kontrakt har nu gått ut, bekräftar Volvo Cars pressavdelning.

Ämnen i artikeln

Volvo Cars
Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt