Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-12 19:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/volvo-cars-spar-snabbare-aterhamtning-an-beraknat/

Ekonomi

Volvo Cars spår snabbare återhämtning än beräknat

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson ser framtiden an med tillförsikt när försäljningen i Kina ökar.
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson ser framtiden an med tillförsikt när försäljningen i Kina ökar. Foto: Jonas Lindstedt

Biltillverkaren Volvo Cars tog en hård smäll när covid-19-pandemin slog till, men företaget kan snart vara uppe på benen. Under maj månad låg försäljningen i Kina 20 procent över den som företaget noterade för samma period förra året, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Efter ett rekordstarkt 2019 drabbades personbilstillverkaren Volvo Cars hårt när covid-19-pandemin satte stopp för världshandeln. Tiotusentals arbetare permitterades när fabrikerna stod still.

Men i en intervju med Sveriges Radios Ekot säger nu företagets vd Håkan Samuelsson att återhämtningen går snabbare än beräknat:

– Vi återgår till full arbetstid första juli. Alla våra fabriker är igång. Alla våra försäljningsställen i världen är, i princip, igång. Det är väldigt glädjande att i maj i Kina så låg vi 20 procent högre än i maj förra året.

Samuelsson tror att Volvo Cars kan ha varit snabbare än sina konkurrenter i att återgå till full produktion.

– Tittar vi på försäljningen i USA är det en väldig stark återhämtning och vi ser även i Europa att kunderna kommer tillbaka väldigt snabbt. Man har spekulerat väldigt mycket om U-formade kurvor eller V-formade kurvor. De indikationer vi får nu är att vi nog kommer att få en V-formad återhämtning, säger han.

Volvo Cars har runt 25.000 anställda i Göteborg, Skövde och Olofström. Den första juli avbryts förtidspermitteringarna för företagets 10.000 tjänstemän. Arbetarna på fabriksgolven kommer att vara delvis permitterade fram till hösten eftersom produktionen fortfarande inte går på helfart.

– Men andra halvåret finns det möjlighet att vi i princip skulle kunna producera för fullt. Men det hänger på hur snabbt kunderna kommer tillbaka och köper bilar, säger Håkan Samuelsson till Ekot.

Läs mer om vad som händer i Västsverige. 

Ämnen i artikeln

Göteborg
Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt