Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Volvo Cars vill ta in 9 miljarder kronor till en nyemission

Volvo Cars vill ta in omkring 1 miljard dollar, eller knappt 9 miljarder kronor, i en nyemission vid en potentiell börsnotering.

Det uppger källor med insyn i ärendet för Wall Street Journals nätupplaga. Enligt tidningens källor har Volvo Cars riktat sig till ett antal kinesiska investerare om aktieförsäljningen.

Volvo Cars ska ha sagt till investerarna att bolaget kan vara på väg mot en notering, antingen i Europa eller i Hongkong. Bolaget ska dock ännu inte ha bestämt sig för varken geografisk plats eller en särskild tidtabell. Volvo Cars ägare Geely säger till Wall Street Journal att bolaget "alltid" talar med olika investerare och tillägger att ingen plan finns för en börsnotering på kort sikt.

Läs mer: Volvo Cars reser sig som en Fågel Fenix

I december i fjol uppgav Volvo Cars att det tagit in 5 miljarder kronor i en riktad emission till svenska institutioner.

Geely köpte Volvo Cars för 1,8 miljarder dollar eller 16 miljarder kronor år 2010. Sedan dess har det kinesiska bolaget investerat motsvarande 97 miljarder kronor i Volvos personbilstillverkning, vilket lett till rejäla försäljningsökningar bland annat i USA och Kina.

Nettovinsten för Volvo Cars ökade förra året 67 procent till 7,5 miljarder kronor och antalet sålda bilar steg 6 procent till 534.332 stycken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.