Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Volvo med dieselmotor hade sämsta resultat i avgastest

Foto: Lasse Swärd/DN

En Volvobil med en dieselmotor från Volvos nya motorfamilj Vea klappade igenom fullständigt i en tysk avgasmätning. Volvon släppte i ett av proven ut 15 gånger så höga nivåer av kväveoxider jämfört med gällande krav.

Volvo Cars bekräftar utfallet, men understryker att testbilens avgasrening tillfälligt måste ha fallerat och att man inte kan dra några slutsatser av prov av enda bil.

– Våra ingenjörer har kommit till slutsatsen att det var fel på EGR-ventilen , säger Stefan Elfström, presschef på Volvo Cars i Göteborg.

Rapporten kom i september och är gjord av ICCT, samma organisation som drog i gång undersökningen av Volkswagens dieslar, i samarbete med den stora tyska bilistorganisationen Adac.

Den omfattar 32 dieselbilar från tio tillverkare, däribland 13 bilar från BMW men bara en från Volvo Cars. Samtliga bilar uppfyller kraven i den nya avgasreningsnormen, Euro 6.

Bilarna har testats på två sätt i laboratorium – dels enligt dagens krav med en körcykel som kallas NEDC och som anses alltför snäll för att spegla hur bilarna presterar i verklig trafik. Samtliga bilar utom en klarade dagens gränsvärden på kväveoxider, som är 80 mg/km. Volvos bil, en S60 med en dieselmotor som kallas D4, klarade med minsta möjliga marginal kraven. Motorn tillverkas i Skövde och ingår i Volvos egenutvecklade motorfamilj Vea.

Det andra provet kallas WLTC och innehåller fler krävande moment av körningar, bland annat i högre farter och med kortare tider av tomgångskörning. WLTC ska bättre motsvara hur bilarna presterar i verklig trafik och är tänkt att införas i EU med start 2017.


Foto: All over press

Det är i WLTC-provet som Volvon klappar igenom. ICCT beskriver nivåerna av kväveoxider som ”extrema” – 1.167 mg/km, närmare 15 gånger över gällande lagkrav. Två andra dieslar, från Renault och Hyundai, råkade också illa ut med 708 respektive 553 mg/km.

Det finns olika tekniker för att rena kväveoxider i avgaserna. Tre lösningar dominerar. De kallas EGR, SCR och LNT.

Intressant är att de tre sämsta bilarna är utrustade med LNT, medan bilar med EGR och SCR klarade sig bättre.

Volvo tittar nu på att gå över till SCR, säger presschefen Stefan Elfström.

– Volvo, precis som de flesta andra biltillverkare, tittar sedan en längre tid på att gå över till SCR, säger han.

Stefan Elfström menar att man inte kan dra några slutsatser av prov med enda bil.

– Vi har analyserat datan från provet och vår enda slutsats är det var något fel på motorstyrningssystemet.

Senare på fredagsefetrmiddagen återkommer Stefan Elfström och förtydligar:

– Baserat på detaljerad data kring ADACs tester har våra motoringenjörer kommit till slutsatsen att den S60 D4 som uppvisar höga NOx värden (kväveoxider, DN:s anmärkning) hade ett fel på EGR-ventilen, framhåller Stefan Elfström.

Han understryker att Adac testat fler dieslar ur Veafamiljen och de proven visar på betydligt bättre värden.

Volvo menar att detta fel kan förklara varför bilen klarade det ena men inte det andra körprovet.

– Av erfarenhet vet man att en normalt sett fungerande EGR-ventil tillfälligt kan fallera, vilket i så fall inte ger ”lamptändning”, detta inträffar enbart vid ett bestående fel på EGR- ventilen, framhåller Stefan Elfström.

Han är kritisk till att Volvo i rapporten representeras av bara en bil.

– När det gäller resultatet för Volvo finns ingen som helst systematik. Testet gjordes för ett år sedan. Adac själva har inte gått ut med detta. Adac har gjort flera tester med våra dieslar och all har fallit ut väl, säger han.

Några fakta om undersökningen:

32 bilar. 11 med reningsteknik SCR, 16 med reningsteknik LNT (däribland Volvo) och 5 med EGR.

Bilar som var bättre än genomsnittet i undersökningen: Audi, BMW och Mercedes. Även Volkswagen kom relativt bra ut.

När det gäller utsläpp av koldioxid låg de 25 procent över uppgivna värden i båda körproven.

Bild i text: Volvo Car Group

Så många bilar från respektive tillverkare ingår:

Volvo: 1 bil

VW: 1 bil

Renault: 1 bil

Opel: 1 bil

Mercedes: 5 bilar

Mazda: 5bilar

Hyundai: 1 bil

Citroën: 1 bil

BMW: 13 bilar

Audi: 3 bilar

Fördjupning.Avgasskandalen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.