Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-29 00:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/volvo-stanger-fyra-fabriker-pa-obestamd-tid/

EKONOMI

Volvo stänger fyra fabriker på obestämd tid

AB Volvos vd Martin Lundstedt varnar nu för väsentlig påverkan på finanserna.
AB Volvos vd Martin Lundstedt varnar nu för väsentlig påverkan på finanserna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

AB Volvo stänger sina fyra lastbilsfabriker i Frankrike på obestämd tid. Totalt berörs 4.500 medarbetare. Volvo varnar nu för stor finansiell påverkan. Personalen berörs inte i Sverige men två coronafall har upptäckts.

Pressmeddelandet från Sveriges största bolag, mätt i omsättning, kom klockan 19.50 på måndagskvällen. AB Volvo med 104.000 anställda stänger sina fyra fabriker i Frankrike.

Det innebär att 4.500 medarbetare berörs.

– De kommer att vara hemma tills vidare, säger AB Volvos presschef Claes Eliasson vid 22-tiden på måndagskvällen.

Under tiden som stängningen pågår ska löner betalas ut som vanligt, något som Volvokoncernen i Frankrike har öronmärkt pengar för, enligt Claes Eliasson.

– Stängningarna gäller tills vidare och är effekten av president Macrons beslut på måndagen – där fransmän inte ska avvika från hemmet om det inte finns allvarliga skäl att göra det. Det innebär att vi får personalbrist i vår produktion.

Den franska presidenten Macron uppmanade i ett uppmärksammat tal i fransk tv på måndagskvällen människor att hålla sig hemma från och med klockan 12 på tisdag. Undantag är nödvändiga ärenden, såsom att handla.

Presidenten, med franska flaggan bakom sig, sa flera gånger att ”Vi är i krig”.

Hans dramatiska kamp mot viruset får nu även stora ekonomiska konsekvenser.

– Att vi går ut med detta beror beror på att vi vill vara öppna och transparanta om att effekterna av Covid-19 kan leda till negativa finansiella konsekvenser för oss.

Han säger att förmodad lägre efterfrågan antas påverka resultatet framåt.

Även franska underleverantörer till de franska fabrikerna påverkas.

– De kommer ju inte heller till jobbet.

I Sverige har AB Volvo 25.000 anställda men de berörs inte i nuläget.

Hur ser du på risken att produktion i Sverige påverkas?

– Det finns inga tecken på det just nu. Vi har ett fantastiskt samarbete med våra leverantörer. Men nu finns det risk att det blir störningar i leveranskedjan framöver.

Även i Sverige?

– Det gäller globalt i takt med att länder stänger gränser och trappar upp kampen mot Coronaviruset med kraftfulla åtgärder.

Har ni några Coronafall?

- Vi har en handfull fall. Ett i Italien och två i Göteborg.

De två fallen i Göteborg är under behandling. Han vill inte svara på exakt var de jobbar.

– De mår efter omständigheter bra.

Enligt Claes Eliasson har coronafallen inte påverkat produktionen i Göteborg och ingen i ledningen är drabbad.

De fabriker i Frankrike som berörs är Volvo Lastvagnars fabrik i orten Blainville, Renault Trucks fabrik i  Blainville och  Bourg-en-Bresse samt Volvo anläggningsmaskiners fabrik i Belley.

Läs mer: Nattsvart inledning av börsveckan - fortsatt turbulens är att vänta

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt