Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 17:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/volvo-tvingas-aterkalla-21-miljoner-bilar/

Ekonomi

Volvo återkallar 2,1 miljoner bilar

De bilar som berörs är Volvo S60, S60L, S60CC, V60, V60CC, XC60, V70, XC70, S80 och S80L som är tillverkade från 2006 till 2019.
De bilar som berörs är Volvo S60, S60L, S60CC, V60, V60CC, XC60, V70, XC70, S80 och S80L som är tillverkade från 2006 till 2019. Foto: Janerik Henriksson/TT

Volvo Cars återkallar drygt 2,1 miljoner äldre bilar över hela världen. I Sverige påverkas över 400.000 bilägare.

– Det är den största återkallelsen vi gjort någonsin, säger Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars.

TT Text

Det handlar om äldre generationens Volvomodeller som har tillverkats mellan 2006 och 2019. 

Anledningen till den stora återkallelsen är att det har kommit rapporter om brister i framstolarnas bälten. Dessa är förankrade i bilen via en stålvajer och kan, enligt Stefan Elfström, under särskilda förutsättningar utsättas för slitage. 

– Det är ett mycket sällsynt problem. För att det ska uppkomma krävs flera samverkande faktorer. Men vi väljer att vara proaktiva och återkalla samtliga bilar som har den här komponenten, säger Stefan Elfström. 

Han understryker att det inte finns några rapporter om olyckor eller personskador kopplade till beslutet utan Volvo Cars ser det som en förebyggande åtgärd för att undvika framtida problem. 

Återkallelsen gäller hela världen. I Sverige handlar det om 412.000 bilar. Det är den största återkallelsen företaget har gjort.

– Den blir större än tidigare för det handlar om en standardkomponent som använts i våra äldre bilar under flera års tid, säger Stefan Elfström.

Ägare till de aktuella bilarna kommer att kontaktas med brev där de ombeds att höra av sig till en Volvoverkstad för att få bilen åtgärdad. Bilen får då en ny komponent som ersätter stålvajern.

– Vi kommenterar inte hur stor kostnaden blir men det är vi som står för kostnaden. Det handlar om säkerhet för våra kunder, det är det viktigaste, säger Stefan Elfström. 

De bilar som berörs är Volvo S60, S60L, S60CC, V60, V60CC, XC60, V70, XC70, S80 och S80L som är tillverkade från 2006 till 2019. Inga modeller som tillverkas för närvarande omfattas av återkallelsen.

Ämnen i artikeln

Volvo Cars
Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt