Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 15:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/volvos-styrelse-sanker-sina-arvoden-med-20-procent/

Ekonomi

Volvos styrelse sänker sina arvoden med 20 procent

Styrelseordförande Carl-Henric Svanberg.
Styrelseordförande Carl-Henric Svanberg. Foto: Amanda Billner/TT

Ledamöterna i Volvos styrelse har beslutat att avstå 20 procent av sina styrelsearvoden under 2020.

Styrelseordförande Carl-Henric Svanberg säger till DN:

– Vi är ett i väldigt dramatiskt läge, som vi naturligtvis alla hoppas kan lösa sig så snart som möjligt. Men alla förstår ju att det blir noll i bonus för Volvos ledning för 2020.

Lastbilstillverkaren AB Volvo har hamnat i skottgluggen på grund av att man vill dela ut närmare 10 miljarder kronor till aktieägaren, samtidigt som man får statligt stöd för att kunna behålla sin personal.

Kritiken har kommit från både fackliga representanter och politiker av alla färger. På måndagen beslutade Volvos styrelse att skjuta upp bolagsstämman och därmed frågan om utdelning till i juni.

– Vi har stängt ner all verksamhet och är i ett mycket dramatiskt läge. Att skjuta på bolagsstämman, och därmed alla aktuella frågor, är ett logiskt beslut, säger Carl-Henric Svanberg, som under fjolåret hade ett arvode på 3,6 miljoner kronor. 

Men frågan gäller ju om det moraliskt riktiga i att över huvud taget ge utdelning i ett läge när staten går in och hjälper Volvo?

– Vi hoppas att samhället fungerar igen i juni, om inte så kommer vi att hamna i en oerhört svår situation, både som företag och samhället i stort -med risk för skenande arbetslöshet. Jag tycker det är klokt att ta alla frågor på bolagsstämman, då kan vi ta ett informerat beslut. Med tanke på läget kan man ju i alla fall redan nu säga att det inte blir någon bonus till ledningen för 2020.

I rådande läge hade ni ju bara kunnat ta bort utdelningen utan att vänta på stämman?

– Vi har redan tagit bort 60 procent av utdelningen, det vill säga extrautdelningen och aktieägarna har redan tagit en smäll nu när Volvos värde sjunkit med 100 miljarder.  Volvos aktieägare har under lång tid varit trofasta trots en ganska en dålig utveckling. Det är först under de senaste fyra åren som det gått allt bättre och vi har kunnat bygga en stark balansräkning för att kunna hantera en konjunkturnedgång och kommande teknikskifte.

Volvo har stängt produktionen i Sverige och ska utnyttja det system med korttidsarbete, som ger de anställd drygt 90 procent av lönen och där staten finansierar drygt hälften.

– När det presenterades meddelade vd Martin Lundstedt att han och ledningsgruppen sänker sina löner med 20 procent. Styrelsemedlemmarna gör nu på samma sätt och sänker sina arvoden under 2020, säger Carl-Henric Svanberg.

 

Läs också: 5.000 konsulter får gå från Volvo