Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Wahlroos: Banken är ingen ko man kan mjölka ändlöst

Björn "Nalle" Wahlroos är Nordeas styrelseordförande. Arkivbild.
Björn "Nalle" Wahlroos är Nordeas styrelseordförande. Arkivbild. Foto: Magnus Hallgren

Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos öppnar bolagsstämman med att gå till hårt motangrepp mot regeringen och förslaget om en kraftigt höjd bankavgift.

– Banksektorn kan inte bli föremål för expropriering och banksektorn kan inte vara en ko som man mjölkar ändlöst.

Nordea är först ut bland storbankerna att ha årsstämma. En utdelning på nästan 25 miljarder ska klubbas samtidigt som vd Casper von Koskull antas få svara på frågor om hotet att flytta huvudkontoret utomlands.

Styrelseordförande Björn Wahlroos inleder stämman med att kommentera den aktuella frågan om de höjda resolutionsavgifterna som enligt banken kostar över fem miljarder kronor. Han ägnar också en stor del åt att återberätta bankens problem med att hantera den så kallade Panamaläckan, som avslöjade att banken hade hjälpt kunder rigga konton i skatteparadis.

Han går därefter snabbt över till att såga den föreslagna resolutionsavgiften, som han beskriver som statlig expropriering av tillgångar i banksektorn.

– Det är inget vi automatiskt kan acceptera.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har hittills satt hårt mot hårt inför bankledningens hot om att flytta huvudkontoret från Sverige om avgifterna höjs och förklarat att en utlandsflytt för Nordea skulle innebära minskade risker för Sverige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.