Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Waidelich välkomnar beskedet

Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Tommy Waidelich välkomnar beskedet om att ett femte jobbskatteavdrag skjuts på framtiden.

– Det är bra att man lyssnar både på oss och på sina egna experter när det gäller jobbskatteavdraget. Men jag hade också önskat att man skjutit på den sänkta restaurangmomsen, säger Waidelich.

Waidelich anser att det utrymme som skapas bör användas för investeringar i forskning, utveckling, utbildning och infrastruktur.

– Vi ser nu hur tillväxten kommer ner på en lägre nivå och att arbetslösheten biter sig fast. Då är det viktigt att investera i sådant som bygger Sverige starkt. Där tycker jag att det saknas en strategi. Liksom det saknas en strategi för hur regeringen ska regera landet som minoritetsregering, säger han.

Kristdemokraterna delar Moderaternas bedömning att det inte går att genomföra inkomstskattesänkningar nästa år.

Inte ens för pensionärerna?

– Nej, inte som det ser ut i nuläget, säger Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund.

Han betonar att för KD:s del så är den första prioriteringen ekonomiskt ansvarstagande.

– Det är nödvändigt att upprätthålla ordning och reda i de offentliga finanserna, annars blir det människor med små marginaler som drabbas hårdast, säger Hägglund.

– Efter ekonomiskt ansvarstagande kommer för vår del sänkt skatt för pensionärer som fått hålla igen i ett år.

KD vill också ha ett förstärkt bostadsbidrag för familjer med de minsta marginalerna och förbättringar av sjukförsäkringen.

– Det var helt överraskningsfritt och det är bra att man behandlar jobbskatteavdrag, höjd brytpunkt och sänkt skatt för pensionärer som ett paket, säger Folkpartiets ekonomisk-politiske talesman Carl B Hamilton.

– Det är ingen stor sak att skjuta upp det hela ett år för att se hur skuldkrisen utvecklar sig, säger han.

Hamilton säger att FP fortsätter att försöka få fram medel till högre lärarlöner i budgetförhandlingarna mellan regeringspartierna.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.