Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Wallenberg vill höja tempot för artificiell intelligens

Marcus Wallenberg.
Marcus Wallenberg. Foto: Henrik Montgomery/TT

– Sverige ligger efter länder som Danmark och Schweiz när det gäller AI (artificiell intelligens).  Det är nödvändigt att höja tempot, säger SEB:s styrelseordförande Marcus Wallenberg.

Detta behov motiverar att Wallenbergstiftelserna satsar stort på AI, med ett omfattande forskningsprogram som sträcker sig åtskilliga år framåt i tiden. Men med samma skäl förklarar Marcus Wallenberg också varför stiftelserna arrangerar en heldag om framtidens arbete:

– Det finns en oro för framtiden som behöver mötas. Samtidigt måste den tekniska utvecklingen gå vidare och leda till stora omställningar i arbetslivet. Vi vill försöka höja medvetenheten om vad som är på väg, framhåller han.

Marcus Wallenberg betonar att förändringarna både gäller den egna företagssfären, som är globalt verksam, och det svenska samhället i stort. Behoven för Sveriges del har han diskuterat med både politiker och fackliga ledare. 

I detta ingår att den offentliga sektorn måste ta till sig nya tekniska möjligheter och ändra sitt arbetssätt:

– Därför är jag glad att Eleonore Schlyter från Trelleborgs kommun har kommit hit för att berätta om hur man där har digitaliserat behandlingen av biståndsärenden.  

Även Skatteverkets generaldirektör Karin Westling Palm ska berätta om sin myndighets omställning.

– Sverige är litet land där vi behöver vara öppna utåt och samtidigt utnyttja våra samlade resurser effektivt. Det är viktigt även för näringslivet som ständigt måste upprätthålla sin konkurrenskraft, betonar Marcus Wallenberg.

Han menar att behovet av utbildning ökar kraftigt, när gamla arbetsuppgifter försvinner  och nya tillkommer. Det kommer att finnas jobb, men behövs även rätt kompetens. Att ordna detta blir en väldig uppgift, både för näringslivet och samhället i stort.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.