Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Wallström: Jag borde mer aktivt ha sökt efter egen bostad

Margot Wallström påpekar för TT att hon ”haft lite annat att göra också” under 2014 än att söka efter egenägd bostad.
Margot Wallström påpekar för TT att hon ”haft lite annat att göra också” under 2014 än att söka efter egenägd bostad. Foto: Henrik Montgomery / TT

Margot Wallström säger att hon försäkrade sig om att allt gått rätt till hos Kommunal, när hon fick den omtalade hyreslägenheten i Stockholm. Samtidigt medger utrikesministern att hon borde ha varit mer aktiv med att få till köp av fast bostad.

– Jag har ägnat mig åt det, men jag skulle ha gjort det mycket intensivare, säger Wallström till TT.

I fredags blev det känt att Kommunals ordförande Annelie Nordström ordnat med en hyreslägenhet åt Margot Wallström i en av fackförbundet ägd fastighet i Stockholms innerstad. Wallström anklagar Nordström för att ha ljugit när denne försäkrat att ministern inte gått före i någon kö, medan Nordström säger att Wallström missförstått.

Institutet mot mutor vill ha utrett om det kan vara ett mutbrott — något som också oppositionspartierna är inne på. Experter har menat att Wallström borde ha förstått att det inte, med det regelverk som gäller, är så enkelt att få en lägenhet i bostadsbristens Stockholm som det i hennes fall visade sig bli.

Själv säger Wallström återigen att hon sensommaren 2014 fått försäkringar från Nordström och Kommunals dåvarande kassör Anders Bergström om att allt skulle gå rätt till – i full överensstämmelse med ”alla lagar, regler och praxis”.

– Vi minns ordagrant vad hon svarade och vi har vittnen på det, säger Wallström.

Kontraktet skrevs under i april 2015. Tanken har hela tiden varit att lägenheten var tillfällig, till dess hon hittade en bostad att köpa, uppger Wallström. Ett sökande utrikesministern alltså tycker att hon kunde ha ägnat sig åt med större intensitet.

Men du har ju haft sedan 2014 på dig?

– Jag har ju haft lite annat att göra också.

Hennes pressekreterare Erik Wirkensjö påpekar också att boendet var tillfälligt och säger att jämförelsen med hur lång tid det tar för människor att få en fast lägenhet i innerstaden därför inte riktigt känns relevant.

Wallström säger att hon haft fullt klart för sig hur bostadssituationen i Stockholm ser ut, och att hon just därför var extra noggrann med att kontrollera att allt gått rätt till.

På frågan hur hon tror att händelsen påverkat förtroendet för henne själv och partiet svarar Wallström:

– Jag kan bara tala om precis hur det här har gått till och jag skulle aldrig ha hyrt en lägenhet av Kommunal om jag hade vetat vad som nu har kommit fram.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.