Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 10:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/wallstrom-kommunal-ljuger-om-min-bostad/

EKONOMI

Wallström: Kommunal ljuger om min bostad

1 min 4 sek. Margot Wallström har blivit indragen i skandalerna kring Kommunal. Wallström fick en lägenhet i Stockholms innerstad av fackförbundet men uthyrningen har inte gått rätt till.
Bild 1 av 1 Margot Wallström.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Utrikesminister Margot Wallström anklagar Kommunals ordförande Annelie Nordström för att ha ljugit om den lägenhet som Wallström hyr av fackförbundet. ”Det här har de ljugit för mig om”, säger Margot Wallström.

Enligt utrikesministern hyr hon tillfälligt en lägenhet i en fastighet som ägs av Kommunal eftersom hon söker bostad i Stockholm. Lägenheten fick hon efter ett samtal med Kommunals ordförande Annelie Nordström och hon hade även kontakt med Kommunals dåvarande kassör Anders Bergström i ärendet.

Margot Wallström säger att hon fick besked av Annelie Nordström om att Kommunal följer alla regler och policies som gäller för att lämna ut lägenheter till bostadskön. Dessutom ska hon ha fått besked om att hon inte skulle få gå före i kön för de lägenheter som Kommunal har för att hyra ut till folk som jobbar under kortare tid i Stockholm.

– Jag fick då besked om att så var fallet, och det har de ljugit till mig om, säger Margot Wallström.

Läs mer: Kommunal i krismöte

Också kassören Anders Bergström ska ha gett samma försäkran. Wallström har nu sagt upp sin lägenhet och kommer att flytta ut så fort som möjligt.

– Det här är helt oacceptabelt och är emot allt vad jag står för.

– De har gett helt oriktiga besked. Det är oacceptabelt, det skadar mig och det skadar Kommunal. Det går inte att lita på vad de sagt till mig, säger Margot Wallström.

Läs mer: Strandhäll behöll fackets lägenhet – trots villaköp

Aftonbladet har avslöjat att Kommunal delar ut fina hyreslägenheter åt chefer, S- och LO-toppar. Bostäderna är billiga och topprenoverade, och i motsats till vad regelverk säger – att hyresvärdar ska lämna hälften av sina lägenheter till den offentliga kön – har facket inte lämnat någon på 16 år.

Fackförbunden Byggnads och Kommunal äger gemensamt fastighetsbolaget Polstjärnan som totalt består av cirka 160 lägenheter varav Byggnads har ungefär 70 lägenheter. Kommunal har dessutom ett eget fastighetsbestånd där Margot Wallström ska ha fått sin hyresrätt.

Enligt Byggnads Lars Hildingsson, som sitter i styrelsen för Polstjärnan, har fackförbunden egna regler för hur man sköter uthyrningen av bostäderna.

– Jag vet inte vilka regler Kommunal har. Det finns inga gemensamma regler i Polstjärnan, säger han.

Hos Byggnads gäller att smålägenheter i Polstjärnan ska gå till pendlare som kommer till Stockholm för att arbeta på förbundet. De större lägenheterna ska gå till folk som flyttar till Stockholm och som kommer utifrån landet vid nyanställningar. Även där gäller det enbart Byggnads egen personal.

– Blir det en ledig lägenhet har vi första tjing och varannan går till Kommunal. Och om det inte finns ett behov hos våra medlemmar ska lägenheten gå till Bostadsförmedlingen.

Men det har ju inte hänt på 16 år?

– Det beror på att det inte är någon stor omsättning på lägenheterna och att vi använder de små lägenheterna när vi har nyrekryterat utifrån landet. Sedan finns det en möjlighet att erbjuda till bostäder till ledningen om det finns skäl för det, säger Lars Hildingsson.

Att man upplåter bostäder till personer utanför fackförbundet är ovanligt.

– Det har hänt att vi har erbjudit någon annan organisation att hyra under en begränsad tid, som från ett annat fackförbund, säger Hildingsson.

Läs mer: Löfven vägrar kommentera lägenhetsaffärerna

Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder är kritisk till Kommunals agerande. Hon hänvisar till överenskommelsen mellan Stockholms stad och fastighetsägarna, att 50 procent av beståndet skall lämnas till den kommunala kön.

– Det är en nivå som alla ska hålla sig till, minst. Den fördelning som Kommunal har gjort är förkastlig för att ska en normal människa är bostadsförmedlingen det enklaste sättet att få in en fot på marknaden, säger Marie Linde.

Hennes förertädare, Barbro Engman, kritiserade på SVT Opinion för över fem år sedan Kommunals lägenhetsfördelning som hon beskrev ger facktopparna en ”gräddfil till citylägenheterna”. Marie Linder delar den uppfattningen.

– Det handlar om att följa den överenskommelse som finns så att människor kan flytta dit jobben finns. Vi vet att många av våra medlemmar också är medlemmar i Kommunal, säger Marie Linder.