Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Wallströms kostnad för lägenhet i Stockholm – 32 kronor i månaden

Foto: Janerik Henriksson/TT

Utrikesminister Margot Wallström gick inte bara förbi kön när hon fick en lägenhet av Kommunal i Stockholms innerstad. Hon bor dessutom näst intill gratis. Varje månad kan hon kvittera ut 12.400 kronor från Regeringskansliet i ersättning för dubbelt boende – hyran för den fullt möblerade lägenheten är på 12.432 kronor.

Fackförbundet Kommunal gav utrikesminister Margot Wallström en lägenhet i Stockholms innerstad utan att hon behövde stå i bostadskö. Den fullt möblerade lägenheten är på 89 kvadratmeter och för det betalar Wallström 12.432 kronor i månaden.

Margot Wallström är folkbokförd i Värmland och har därför, enligt regeringskansliets regler, rätt att söka ersättning för dubbelt boende. Något som utrikesministern valt att göra, enligt regeringskansliet. Varje månad får hon därför maxbeloppet om 8.000 kronor i ersättning för boendekostnader. Dessutom får hon 4.400 kronor i så kallad avlöningsförstärkning, som ska vara en ersättning för ökade kostnader vid boende på annan ort.

Det betyder att utrikesministerns verkliga kostnad för lägenheten är 32 kronor i månaden.

Lägenheten fick hon efter ett samtal med Kommunals ordförande Annelie Nordström och hon hade även kontakt med Kommunals dåvarande kassör Anders Bergström i ärendet. Efter Aftonbladets avslöjande om att Kommunal inte gett en enda lägenhet till den kommunala bostadskön har Margot Wallström sagt upp sin lägenhet och kommer att flytta ut så fort som möjligt. Enligt Wallström hade de lovat henne att de följde praxis om att lämna bostäder till bostadsförmedlingen.

– Det här är helt oacceptabelt och är emot allt vad jag står för.

– De har gett helt oriktiga besked. Det är oacceptabelt, det skadar mig och det skadar Kommunal. Det går inte att lita på vad de sagt till mig, sa Margot Wallström när hon mötte pressen efter EU-nämndens sammanträde på fredagsförmiddagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.