Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Wallströms lägenhet är en solklar muta”

Foto: Henrik Montgomery/Anders Wejrot/TT

Utrikesminister Margot Wallströms hyreslägenhet som hon fått av Kommunal är en solklar muta, enligt professor Dennis Töllborg. ”Den klassiska definitionen av korruption”, säger han men tror inte hon kommer att åtalas.

– Det är solklart att det är en muta och vad som kallas ”high level corruption”. Det är så vanligt i Sverige att de flesta inte ens uppfattar det som korruption. I Sverige fälls man nästan bara för ”low level corruption” – du får en tusenlapp, ett kylskåp eller så – sådant som småfurirer och mellanchefer sysslar med, säger Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet. 

Thorsten Cars – en av Sveriges främsta experter på korruption, tillika tidigare ordförande för Institutet mot mutor och hovrättsdomare – kan inte säga säkert att bostaden är att betrakta som muta. Men misstanken finns.

– Det är en skyldighet för en åklagare att studera den här situationen för att undersöka om det här kan vara en muta. Det kan vara så att utrikesministern skulle kunna göra ett uttalande eller ge ett utlåtande som kan vara till gagn för förbundet, säger Cars till TT.

Korruption i den här formen har i praktiken legaliserats i Sverige, som Töllborg ser det, men enligt internationella konventioner är en lägenhet från en intresseorganisation till en minister ett exempel på klassisk korruption. ”Man kontaktar en kompis, frågar om den behöver en lägenhet och så fixar man det”, som han beskriver det.

Hur ser det ut rättsligt?

– Jag har gärna fel, men jag tror inte att hon skulle fällas. Jag tror inte ens att någon kommer att väcka åtal. Den åklagaren som väcker åtal mot Wallström skulle till en början bli jättekänd, men glastaket skulle vara nått och en fortsatt karriär skulle i princip vara omöjlig. Det samma gäller den domare som skulle fälla henne, säger Töllborg

– Hon har varit så pass smart i detta att hon till och med lär ha vittnen när hon frågat om det är några konstigheter med lägenheten. Sådana frågor ställer man bara för att skydda sig, för att man vet att det just kan vara något lurigt.

Kontraktet mellan Wallström och Kommunal är kopplat till hennes anställning som utrikesminister. När den är slut upphör avtalet, står det, men det är inte heller lagligt, säger Töllborg.

– Hyresrättsligt kan man bara avstå besittningsskyddet om man redan har det, eller om hyresnämnden godkänner det. I det första fallet är man i ett slags jämställd position med ägaren, men vid kontraktskrivningen är hyresgästen i underläge och då kan värden inte säga ”du får den om du avstår från besittningsskyddet”. 

Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo utvecklar saken:

– I Sverige har vi ett väldigt starkt besittningsskydd och det ska vara starkt. För att man ska kunna få undantag för det så måste man skriva en överenskommelse som godkänns av hyresnämnden, annars gäller den inte. Det finns undantag om man hyr ut en villa, men inte generellt med en hyresrätt. Margot Wallström har gett den dysfunktionella hyresmarknaden ett ansikte, säger Lennebo till TV 4.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.