Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Wallströms lägenhetsaffär utreds som muta

00:29. Riksenheten mot korruption ska utreda om Margot Wallströms lägenhetsaffär med Kommunal är ett mutbrott.

Åklagare ska granska om det förekom något mutbrott kring utrikesminister Margot Wallströms lägenhet. Flera ledande personer kan komma att höras under förundersökningen.

— Jag har inget att dölja, säger Margot Wallström. 

”Jag välkomnar en undersökning. Jag har ingenting att dölja och det är bra att det blir utklarat. Jag fortsätter att göra mitt jobb”, meddelar utrikesminister Margot Wallström kort i ett skriftligt uttalande, skriver TT.

Foto: Maja Suslin/TTChefsåklagare Alf Johansson har följt ärendet och tagit emot flera anmälningar. På tisdagen beslutade han att inleda förundersökning om ”det på grund av angivelse eller av annat skäl finns anledning att anta att ett brott som hör under allmänt åtal har förövats”.

– Grunden är de uppgifter som har förekommit i media och som jag har tagit del av. Sammantaget utifrån den informationen har jag kunnat konstatera att det för mig är tillräckligt för att anta att ett brott har förövats, säger chefsåklagare Alf Johansson.

Formuleringen är den lägsta graden för en förundersökning, men den medför möjligheter för åklagaren att vidta normala utredningsåtgärder. Wallström kan alltså kallas till förhör och all dokumentation, formell och informell, kan begäras ut.

– Jag kommer att sammanstråla med polisen och se vilka förhör som ska hållas. Vilka personer som kan bli aktuella och när förhören ska hållas går jag inte in på, säger Johansson. 

Fackförbundet Kommunal kommenterar förundersökningen:

– Vi vill inte föregripa förundersökningen och har inga andra kommentarer än att vi välkomnar utredningen. Givetvis gäller full transparens för oss. Vi ställer oss till fullt förfogande, säger Jesper Pettersson, pressekreterare på Kommunal.

Bakgrunden till åklagarens beslut är de uppmärksammade uppgifterna om att Kommunal lovat och gett utrikesministern en hyreslägenhet i en av fackförbundets fastigheter i centrala Stockholm. Wallström har sagt att hon försäkrat sig om att det inte var några konstigheter med kontraktet och anklagat Kommunals ordförande Annelie Nordström för att ljuga.

Foto: TTFoto: TT

Om Riksenheten mot korruption konstaterar att händelsen kan ses som en muta kan såväl Margot Wallström som Annelie Nordström ha gjort sig skyldiga till brott.

– Förundersökningen avser givande och tagande om muta. Men ibland kan det bli så att bara den ena parten kan bli aktuell och hur det ser ut ska jag titta på, säger Alf Johansson.

När förundersökningen är klar kan Alf Johansson inte uppge. 

Mutbrott kan ge böter eller fängelse i upp till 2 år och för grovt mutbrott max 5 år. 

Enligt grundlagsexperten Magnus Isberg, som TT varit i kontakt, med finns det inget i vare sig regeringsformen eller riksdagsordningen som säger att ett statsråd måste kliva av för att en förundersökning inletts.

– Det handlar om brott begånget i tjänsten och det här ligger ju vid sidan av det. Sen är ju en förundersökning inte så förfärligt allvarligt, även om det naturligtvis inte är så bra för statsrådet. Men jag har svårt att tro att det här skulle leda fram till åtal, säger Isberg till TT.

Foto i text: Maja Suslin/TT

 

Fördjupning. Ministrarnas lägenhetsaffärer
Bakgrund. Detta har hänt
  • Affären om utrikesminister Margot Wallströms lägenhetsaffär började i förra veckan i samband med att Aftonbladet avslöjade att fackförbundet Kommunal vid flera tillfällen har hyrt ut sin krog Metropol Palais till nakenkabaré och champagnefester med porrstjärnan Puma Swede. Dessutom framkom att styrelsemedlemmar inte har betalat för sig på förbundets hotell eller för vidlyftiga representationsnotor i form av sprit, vin och shower.
  • Dagen efter avslöjandet avgick förbundets tredje vice ordförande och kassör Anders Bergström, men ordförande Annelie Nordström sade att hon stannar på sin post åtminstone till den ordinarie kongressen i maj.
  • Den 15 januari berättade utrikesminister Margot Wallström att hon fått en hyreslägenhet av Kommunal under sin tid som utrikesminister. Enligt Institutet mot mutor kan bostaden vara en otillbörlig förmån och därmed ett mutbrott.Statsminister Stefan Löfven har sagt att Wallström borde ha ordnat bostad på något annat sätt men att han har fullt förtroende för henne.
  • I går sade Margot Wallström till TT att hon välkomnar granskningen av affären. – Jag är helt lugn inför detta. Varsågoda och granska! Jag vet precis vad som har hänt och det är bara att undersöka. Det är bättre att allt kommer fram, att allting blir klargjort, sade Wallström efter måndagens utrikesministermöte i Bryssel.
  • Fram till måndagen var det 5000 personer som hade avsagt sig medlemskapet i Kommunal på grund av affären.
Fakta. Statsråd och förundersökningar

En handfull andra statsråd har tidigare varit föremål för förundersökning men ingen av dem har gällt mutbrott. Ingen av förundersökningarna har heller lett till att ministrarna delgetts misstanke.

  • Två förundersökningar har öppnats mot Mona Sahlin (S) under hennes tid som minister dels under Tobleroneaffären 1995, dels att hon 2002 körde omkring i en bil som var både oskattad och hade körförbud.
  • I juni 2007 inleddes en förundersökning mot dåvarande utrikesministern Carl Bildt (M) på grund av hatiska utspel i kommentarsfältet på hans blogg.
  • Dåvarande migrationsminister Tobias Billström blev föremål för förundersökning i samband med privata aktieaffärer i gruvbolaget Northland 2013.

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.