Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Warren Buffett vill ha högre skatt

Finansmannen Warren Buffett vill ha högre skatter för USA:s rika. ”Mina vänner och jag har skämts bort alltför länge av en miljardär-vänlig kongress”, skriver han i en debattartikel i New York Times.

Buffett föreslår högre skatt för att alla som tjänar över 1 miljon dollar om året, och ytterligare en höjning för dem som tjänar mer än 10 miljoner.

”Medan de fattiga och medelklassen slåss för oss i Afghanistan och medan de flesta amerikaner kämpar för att få det att gå ihop, så fortsätter vi mega-rika att ha exceptionella skattelättnader”, skriver mångmiljardären i debattartikeln, som har udden riktad mot Republikanska partiet.

Under hösten ska demokrater och republikaner försöka enas om ett sätt att minska USA:s budgetunderskott. Hittills har sidorna knappt kunnat enas om någonting, inte minst eftersom Republikanerna vägrat att höja skatterna med motiveringen att det skulle minska investeringar och hota jobbtillväxt. Men det resonemanget sågas av Buffett.

”Människor investerar för att tjäna pengar, och potentiella skatter har aldrig skrämt dem" skriver mannen som kallas oraklet från Omaha. Han skriver vidare att USA fick 40 miljoner fler jobb mellan 1980 och 2000 då skatterna för rika var betydligt högre än i dag”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.