Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 16:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/whatsapp-forsoker-stoppa-rykten-infor-indiskt-val/

Ekonomi

Whatsapp försöker stoppa rykten inför indiskt val

En bild från förra året visar en annons om falsk information från Whatsapp i en indisk tidning. Foto: Prakash Singh/AFP

Inför valet i Indien har den sociala meddelandefunktionen Whatsapp, tillsammans med ett indiskt så kallat startup-företag, lanserat en varningstjänst för att stoppa spridningen av falska nyheter och rykten.

Rätta artikel

Tjänsten gör att användare kan skicka textmeddelanden, bilder eller filmklipp till ett konto som sedan svarar på om det finns tecken på att informationen är falsk, vilseledande eller stämmer.

Whatsapp har runt 1,5 miljarder användare, varav 300 miljoner i Indien, och har sedan tidigare varnat för att tjänsten missbrukats av politiska partier i Indien. Företaget har också infört begränsningar i hur många användare man kan vidarebefordra ett meddelande till.

Facebook, som äger Whatsapp, uppgav i måndags att företaget tagit bort hundratals sidor som sades sprida propaganda, spam och vilseledande information inför valet.

Förra sommaren dödades ett 30-tal människor i Indien efter hetskampanjer på Whatsapp.

I delstaten Tamil Nadu attackerade uppretade folkmassor människor, däribland många gästarbetare, som felaktigt pekats ut som pedofiler på jakt efter barn att kidnappa. Händelserna fick stor uppmärksamhet och tvingade Facebook och Whatsapp att göra omfattande förändringar som nu har införts globalt.

Parlamentsvalet i Indien inleds den 11 april och pågår fram till den 19 maj.

Läs även: Facebook plockar bort ”opålitliga” tjänster