Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 16:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/who-astra-zenecas-covid-19-vaccin-varldsledande-har-redan-startat-produktion/

Ekonomi

WHO: Astra Zenecas covid-19-vaccin världsledande – har redan startat produktion

En av deltagarna i försöken som görs vid Jennerinstitutet på Universitetet i Oxford.
En av deltagarna i försöken som görs vid Jennerinstitutet på Universitetet i Oxford. Foto: University of Oxford/AP

Astra Zenecas covid-19-vaccin är sannolikt världsledande, bedömer WHO. 

Läkemedelsjätten har redan startat viss produktion och väntas presentera resultat från sin studie i slutet av sommaren. 

– Vi jobbar för att det ska vara möjligt att ge vaccin till patienter i höst, säger kommunikationsdirektör Jacob Lund.

För tillfället pågår kliniska tester med 16 kandidatvacciner mot covid-19. Astra Zenecas vaccin har sannolikt kommit längst i försöken, sade WHO:s forskningschef Soumya Swaminathan vid en presskonferens på fredagen enligt Reuters

– Med tanke på hur långt de har kommit, i vilket stadium de är, tror jag att de sannolikt är den ledande kandidaten. Så det är möjligt att de kommer att ha resultat ganska tidigt.

Samtidigt uppger hon att bioteknikbolaget Moderna Therapeutics inte ligger långt efter Astra Zeneca. 

– Vi vet att Modernas vaccin också kommer att gå in i fas tre i de kliniska försöken, sannolikt från mitten av juli, så det vaccinet ligger inte långt efter. Men jag tror att Astra Zeneca absolut har en mer global spännvidd för tillfället med tanke på vad de gör och hur de planerar sina vaccinförsök, säger Soumya Swaminathan. 

Astra Zenecas vaccin är ett så kallat virusvektorvaccin, vilket enligt Läkemedelsverket innebär att forskarna försvagar ett vanligt förkylningsvirus så att det inte kan orsaka sjukdom. När viruset sprutas in i kroppen och invaderar cellerna börjar cellerna tillverka virusproteiner som immunförsvaret producerar antikroppar mot. 

Vaccinet utvecklas i samarbete med Oxford University, där forskarna är klara med den första fasen av de kliniska försöken. För några veckor sedan inleddes fas2/3 i Storbritannien och resultatet väntas komma i slutet av sommaren. I juli startar bolaget även en studie med 30.000 deltagare i USA, samtidigt som de inleder försök i låg- och medelinkomstländer. 

Parallellt med de kliniska försöken har Astra Zeneca säkrat produktion i USA samt i flera länder i Europa och Asien. Bolaget har redan startat viss produktion och räknar med att kunna leverera drygt två miljarder doser fram till en ”bra bit in på nästa år”.

– Vi jobbar för att det ska vara möjligt att ge vaccin till patienter i höst, säger Astra Zenecas kommunikationsdirektör Jacob Lund.

Bolaget uppger att de inte avser att tjäna pengar på vaccinet under pandemin. För att säkra finansieringen har de tecknat samarbetsavtal med Storbritannien och USA samt med andra aktörer som Gavi – ett globalt samarbete som arbetar för att öka tillgängligheten till vacciner i fattiga länder. Avtal har även tecknats med Europe's Inclusive Vaccine Aliance, en allians ledd av Tyskland, Frankrike, Italien och Nederländerna som ska göra vaccinet tillgängligt för de EU-länder som vill.

Astra Zenecas anläggning i Mölndal söder om Göteborg.
Astra Zenecas anläggning i Mölndal söder om Göteborg. Foto: Jonas Lindstedt

I maj tonade projektledaren Adrian Hill, på Jennerinstitutet i Oxford, ned förväntningarna och menade att det fanns en 50-procentig risk för att de inte skulle komma fram till något resultat alls. Orsaken var att viruset kunde försvinna för snabbt i Storbritannien för att de skulle lyckas med nästa fas av försöken. Deltagarna kanske inte skulle utsättas för viruset i den utsträckning som krävdes för att forskarna skulle kunna visa att vaccinet gjorde skillnad. 

Vad säger du nu om forskningschefens uttalande – att ni kanske inte kommer fram till något resultat alls?

– Det är klart att det är en utmaning. Samtidigt så pågår studierna och rekryteringen enligt plan. Vi tittar på länder med stor smittspridning för fas 3-försöken, säger Jacob Lund.

Hur ser det ut med biverkningar av vaccinet?

– Vi har ännu inte presenterat några resultat från studien som fortfarande pågår. Men data från den tidiga fas 1-studien var så lovande att vi valde att gå vidare.

När kommer ni att presentera resultat från studien?

– Vi väntar svar från fas 3-studien i slutet av sommaren.

Kommer resultaten att presenteras för allmänheten då?

– Det utgår jag ifrån.

Charlotta Bergquist, gruppchef för infektionsgruppen på Läkemedelsverket, säger att det än så länge är svårt att uttala sig om Astra Zenecas vaccin och de andra kandidatvaccinen. 

– Det är fortfarande ingen som har visat upp några resultat, så det är svårt att säga något om hur det kommer att gå i slutändan, säger hon.

Charlotta Bergquist har emellertid svårt att se att ett vaccin kommer att finnas ute på marknaden redan i höst, eftersom studierna måste slutföras, resultaten sammanställas och någon myndighet måste kvalitetskontrollera och värdera studierna.

– Det förefaller väldigt optimistiskt.

Läs mer: 

Tio covid-19-vaccin testas på människor – här är hindren

Ian Haydon, 29, svimmade av coronavaccinet – men är hoppfull 

Projektledaren: Bara 50 procents chans att lyckas

Vaccinavtal kan vara klart i sommar

Ämnen i artikeln

WHO
Astra Zeneca
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt