Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Wikipedia ska bli mer jämställt

Den manliga dominansen är stor bland de som bidrar till Wikipedias innehåll. Wikimedia Sverige hör till de som arbetar för ett mer jämställt förhållande och får statligt stöd för att locka fler tjejer och kvinnor. 

– I stort kan man säga att det handlar om att det finns en stor underrepresentation av kvinnor och andra grupper på Wikipedia. Och då menar jag Wikipedias användarbas, alltså de som skriver Wikipedias innehåll, säger Wikimedia Sveriges utbildningsansvariga Sara Mörtsell till Ekot.

Den ideella föreningen har de senaste tre åren fått stöd från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Årets närmare halv miljon kronor går till regelbundna så kallade skrivstugor för att komma till rätta med problematiken.

Wikipedia har ända sedan grundandet 2001 haft en markant övervikt av manliga artikelförfattare. De undersökningar som gjorts talar om att andelen män är någonstans kring 90 procent. Enligt Ekots uppgifter är de svenska siffrorna några procentenheter närmare genusbalans, men för den som söker information på svenska Wikipedia är sannolikheten övervägande stor att den är förmedlad av en man.

– Det är så klart att mänsklighetens samlade kunskap inte bara ska vara männens kunskap. Så vi vill ha en stor bredd i att människor med olika erfarenhet och olika kunskaper kan dela det, säger Sara Mörtsell.

Flera företrädare för det digitala uppslagsverket har genom åren kommenterat snedfördelningen, vilka negativa konsekvenser den får och hur innehållet skulle kunna bli bättre med en större andel kvinnor. Via Wikipediaartikeln ”Gender bias on Wikipedia” får man bland annat veta att kvinnliga skribenter ofta möter ett nedsättande språk i interna forum och att artikelportalen för kvinnliga porrskådisar är betydligt mer omfattande än den för kvinnliga poeter. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.