Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 22:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/william-nordhaus-parisavtalet-leder-varlden-pa-en-valdigt-farlig-vag/

Ekonomi

William Nordhaus: ”Parisavtalet leder världen på en väldigt farlig väg”

Foto: Lisa Mattisson

William Nordhaus prisas – och kritiseras – för att ha fogat in planetens klimatsystem i den ekonomiska modellvärlden.

Han varnar för att Parisavtalet inte kommer att hejda den globala uppvärmningen i tid.

Carl Johan von Seth
Rätta artikel

– Det var i mitten av 1970-talet som vi tittade på klimatets historia och såg att det fanns en marginal på ungefär två grader till jordens varmaste perioder. Så vi satte det som en preliminär gräns för uppvärmningen.

Bilden av Yaleprofessorn William Nordhaus, den ena av årets två ekonomipristagare, är dubbel.

Först har vi pionjären Nordhaus. Långt tidigare än de flesta hade hört talas om klimatförändringarna kastade han sig över problemet, analyserade det och pekade på riskerna.

Han gick mot strömmen inom sitt eget fält. Men han bröt också ny mark i en vidare krets genom att tala om ett specifikt klimatpolitiskt mål. Det var nämligen i Nordhaus tidiga studier som tvågradersmålet, ett riktmärke som gällt i decennier, först lyftes fram.

Sedan har vi bakåtsträvaren Nordhaus. Kritikerna ser i hans forskningsgärning skönmålande kostnadskalkyler och naiva modeller som kommit att slå fast att det är ”optimalt” att den globala genomsnittstemperaturen stiger med 3,5 grader. Att han får priset har retat många.

Frågar man William Nordhaus i dag, när han är i Stockholm för att ta emot ekonomipriset till Alfred Nobels minne, är han inte villig att skriva under på något exakt temperaturmål.

– Två grader är bra. Men min syn på saken är att vi måste fråga oss vad ett särskilt mål kostar, om det är möjligt att nå och realistiskt på lång sikt. Det beror ju i sin tur på den politiska viljan.

Särskilt på den senare punkten är William Nordhaus pessimistisk. Dagens åtgärder för att hejda uppvärmningen kallar han ”nästan ingenting”.

– Hela vår idé om hur ett internationellt klimatavtal ser ut måste förändras. Vi behöver ta ett steg tillbaka och inse att den nuvarande modellen leder världen på en väldigt farlig väg, säger han.

Problemet med Parisavtalet och processen inom FN, hävdar William Nordhaus, är tanken på frivillighet. I ett sådant system kommer länderna alltid att smita från åtgärder och överlåta åt andra att minska sina utsläpp.

Arbetet borde enligt honom fungera mer som en förening med stadgar, bindande förpliktelser och verkliga konsekvenser för de medlemmar som inte betalar sin årsavgift.

– Jag har kallat förslaget för klimatklubbar. Länder behöver helt enkelt gå ihop och införa sanktioner mot dem som inte minskar sina utsläpp.

– Världssamfundet måste tänka om, säger William Nordhaus.

Läs mer: Så satte ekonomipristagaren en prislapp på Grönlandsisen