Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Xeratech-härvan anmäls till EBM

Statliga Sjätte AP-fonden har lämnat en anmälan till Ekobrottsmyndigheten (EBM) som rör det konkursade företaget Xeratech.

Anmälan omfattar ”ett antal omständigheter som misstänks ha allvarligt skadat företaget”, skriver fonden i ett pressmeddelande.

Sjätte AP-fonden har tidigare anklagat Xeratechs grundare för att ha svindlat bolaget på stora belopp. De har nekat till anklagelserna.

Sjätte AP-fondens styrelse konstaterar, efter en översyn av Xeratech-affären, att fonden gjort en dålig investering med en förlustrisk på cirka 70 miljoner kronor. Men fondens instruktioner för investeringar i entreprenörledda företag har följts.

"Sjätte AP-fonden har generellt sett goda erfarenheter av att investera i denna typ av företag", skriver fonden.

Beträffande tillsättandet av Åsa Rödén — särbo med Sjätte AP-fondens vd Erling Gustafsson — som vd för Xeratech, har inga formella felaktigheter begåtts, enligt styrelsen.

"Styrelsen kan dock konstatera att det var ett olämpligt beslut som har haft negativ inverkan på fondens trovärdighet", heter det i pressmeddelandet.

Nu ska rutiner och regler stramas upp för att något liknande inte ska kunna inträffa igen, enligt styrelsen.

Eva-Lisa Lennstrand på EBM:s presstjänst bekräftar att myndigheten fått in en anmälan om Xeratech.

– I övrigt kan vi inte säga något om det här, säger hon.

– Vi har låtit externa experter gå igenom Xeratech och jag kan konstatera att det finns ett antal omständigheter som vi finner märkliga. Därför vill vi att Ekobrottsmyndigheten ska undersöka dem, säger Sjätte AP-fondens styrelseordförande Lennart Jeansson.

Vilka dessa omständigheter är vill han inte gå närmare in på:

– Det är sekretessbelagt. Det är mycket komplicerade omständigheter och allvarliga saker och det är därför vi ber myndigheten undersöka det här.

Den kritiserade utnämningen av den tidigare vd:n i Xeratech, Åsa Rödén, har inte föregåtts av några formella fel enligt Sjätte AP-fonden och kommer inte att drabba fondens vd Erling Gustafsson på något sätt.

– Det var styrelsen i Xeratech som utnämnde henne. I den styrelsen var vi i minoritet. De två majoritetsägarna och grundarna ville ha Åsa. Vår representant i styrelsen stödde det förslaget. Nu kan vi konstatera att det var olämpligt och vi kommer att strama upp rutinerna, säger Jeansson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.