Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Yahoo stämmer Facebook

Yahoo stämde på måndagen Facebook i en domstol i San Jose i Kalifornien. Orsaken är det bråk som seglat upp där Yahoo anser att Facebook inkräktar på drygt ett tiotal patent och kräver licensavgifter.

"Tyvärr fortsätter frågan med Facebook att vara olöst och vi är tvungna att söka upprättelse i federal domstol", skriver Yahoo i sin stämningsansökan.

Bråket handlar bland annat om teknik för annonseringssystem och är den första stora rättstvisten mellan två stora företag inom sociala medier, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

"Mycket av teknologin som Facebook är baserat på kommer ursprungligen från Yahoo och skydddas av patent från amerikanska patentverket", skriver Yahoo.

Patenten som åsyftas inte bara annonseringssystem utan även vad Yahoo kallar "banbrytande innovationer" som till exempel teknik för meddelanden, kommentarer, nyhetsflöden och skydd mot internetbedrägerier.

"Hela den sociala nätverksmodellen som Facebook använder där användarna kan skapa egna profiler och komma i kontakt med personer och företag är baserat på Yahoos patenterade sociala nätverksteknologi", skriver företaget.

Hur mycket pengar Yahoo kräver är oklart. Yahoo krävde i februari Facebook på licensavgifter och har hävdat att andra företag redan gått med på liknande uppgörelser.

Facebooks talesperson Jonathan Thaw säger att man fått reda på stämningen via medier.

"Vi är besvikna över att Yahoo, en långvarig affärspartner och ett företag som har gynnats av sitt samarbete med Facebook, har bestämt sig för att inleda en rättsprocess", säger han.

I tekniksektorn i övrigt pågår redan sedan tidigare ett intensivt patentkrig. Bataljen Yahoo—Facebook visar att det nu sprider sig till de sociala medierna.

I stämningen av Facebook har Yahoo anlitat juristfirman Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, som också används av Google i många patentstrider som rör teknik för smarta telefoner.

Facebook och Yahoo

• Facebook grundades 2004 av Mark Zuckerberg.

• I dag har nätverkssajten mer än 800 miljoner aktiva användare.

• Mer än hälften av användarna loggar in på Facebook varje dag.

• Fler än 350 miljoner aktiva användare använder Facebook i mobilen.

• Yahoo är en portal och söktjänst på internet och grundades 1994 av David Filo och Jerry Yang.

• I dag används Yahoo av över en halv miljard människor med över 30 språk.

• Yahoo har cirka 13.700 anställda i 25 länder, provinser eller territorier.

(TT) Källa: Facebook, Yahoo.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.