Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-25 00:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ygeman-tillbakavisar-patryckningar-om-elavtal/

Ekonomi

Ygeman tillbakavisar påtryckningar om elavtal

Foto: Jessica Gow/TT

Anders Ygeman (S) säger att han ”inte känner till” att tjänstemän på infrastrukturdepartementet utövat påtryckningar på Svenska kraftnäts generaldirektör.

– Har du sett något sms som du tolkar på det sättet måste du fråga den personen, säger energiministern till DN.

Han förnekar att han gjort en uppgörelse där elberedskapspengar används för att lösa allmän effektbrist i Stockholm.

Anders Ygeman ställde upp på en telefonintervju sent på fredagseftermiddagen. DN har avslöjat att halva kostnaden för att åstadkomma hans initiativ att lösa effektbristen i Stockholm skulle utgöras av elberedskapsmedel.

Bakom initiativet som presenterades i oktober 2019 stod energiministern och elnätsägaren i Stockholm, Ellevio, som samtidigt skrev ett avtal med det privata bolag som äger elproduktionsanläggningar i Stockholm – Stockholm Exergi – om att säkra 320 megawatts effekt i 12 år.

Själva kärnan i initiativet var att ett gammalt kraftvärmeverk i Värtan skulle rustas upp för runt 2 miljarder kronor, enligt information på den presskonferens som Anders Ygeman var med på.

Utåt sett skulle Ellevio betala notan.

Men dagarna innan hade chefstjänstemän på infrastrukturdepartementet tryckt på med sms mot Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe för att få i land en finansiering med 80–90 miljoner kronor om året i 12 år från elberedskapsmedel.

DN: Hur kan det komma sig att chefstjänstemän på ditt departement utövat påtryckningar med bland annat sms om finansiering före din presskonferens, och sedan tryckte på om utbetalning av pengar till det privata bolag som äger elproduktionsanläggningen?

– Jag känner inte till att någon tjänsteman på departementet som jag är verksam på har utövar några påtryckningar. Har du sett något sms som du tolkar på det sättet måste du fråga den personen, säger Anders Ygeman.

I sms:en pratades det om summor per år. Den höga chefen på infrastrukturdepartementet frågar i ett sms Lotta Medelius-Bredhe:

”Avser ni garantera 80 Mkr över 10 år?”

Medelius-Bredhe svarar en kvart senare:

”Det är ju 80–90 mkr årligen under 10 år”.

– Jag utgår från att det handlar om beredskapsprocessen för beredskapsmedlen, säger Ygeman om sms-konversationen.

Handlar det inte om att de pengarna skulle betala en del av upprustningen för att initiativet som du pratar om skulle bli verklighet?

– Nej. Men självklart måste den tjänstemannen svara på det.

Men att elberedskapspengar betalar halva renoveringskostnaden på det värmekraftverk som ska ge el till ditt initiativ – hur ser du på det?

– Det är två separata processer som delvis har överlappat varandra.

Vad hade hänt om de inte gått in med de pengarna – hade det varit svårare att nå effektmålet?

– Det tror jag inte.

Men elberedskapspengar bekostar de facto halva budgeten för upprustning av det gamla kraftvärmeverket i Värtan som skulle stå för effektbehovet i Anders Ygemans initiativ.

Kände du till det?

– Nej, jag kände inte till det. Det var två olika processer som delvis sammanföll. Stockholm Exergi kanske ser det på ett annat sätt. Elberedskapspengar får inte användas för att lösa effektmål.

Men visste du inte om att elberedskapspengar skulle användas – när dina egna chefstjänstemän tryckte på att de skulle användas?

– Nu blir det konstiga frågor. Nu måste jag reda ut det här. Det är klart att jag kände till elberedskapspengarna, men de var inte en del av diskussonen i det gemensamma initiativet.

Men de sammanföll i tid?

– Delvis.

Men faktum är att elberedskapsmedlen ska betalas ut till Stockholm Exergi exakt under den 12-årsperiod som Ellevio och Stockholm Exergi säkrar tillgången på el i Stockholm och där kraftvärmeverket upprustas.

Är det inte konstigt att de perioderna sammanfaller?

– Jag har ingen uppfattning om vilken tidsperiod Svenska kraftnät har valt att fatta sina beslut på. Det får de svara på själva. De har fattat ett självständigt beslut.

Det finns inget samband med att dina egna chefstjänstemän på departementet varit intresserad av både utbetalningar och att Svenska kraftnät skulle lova pengarna?

– Du hänvisar till sms:et ett antal gånger... eftersom jag inte har läst sms:et kan jag inte svara på det. Den som har skickat sms:et kanske vet bakgrunden till det. Jag kan säga att det inte är en del av vårt gemensamma initiativ utan ett beslut som Svenska kraftnät fattat självständigt.

Vad tycker du om att Svenska kraftnäts tjänstemän har räknat fram att så mycket som 750 miljoner kronor kan vara allmän upprustning i elanläggningar i ditt initiativ?

– Det är Svenska kraftnät som beslutar om elberedskapsmedlen. Dessa måste gå till elberedskapsändamål. Skulle det vara så att de används till något annat kan bolaget bli återbetalningsskyldigt.

I protokoll på Svenska kraftnät framgår att Stockholm Exergis medarbetare säger rakt ut att upprustningen av värmekraftverket som står för Anders Ygemans effekthöjning är beroende av elberedskapsfinansieringen på 87 miljoner kronor per år.

– Det får stå för dem. Jag har inte fattat beslut om elberedskapsmedel.

Om inte Svenska kraftmäts generaldirektör, Lotta Medelius-Bredhe, sagt principiellt ja till de elberedskapspengarna dagarna innan din presskonferens – hade allt gått att genomföra.

– Ja.

Vad baserar du det på?

– Att de inte var en del av det gemensamma initiativet.

Svenska kraftnäts elberedskapspengar – om hela summan på 1 miljard faller ut – bekostar halva renoveringskostnaden i det värmekraftverk som ska leverera effekten i det initiativ som du prata om. Hur ser du på det?

– Jag ser det som att Svenska kraftnät fattar sitt beslut självständigt. Jag har inte varit inblandad i beslutet på något sätt. Jag har presenterat ett gemensamt initiativ för ökad eleffekt i Stockholm och Malmö samtidigt som elkunder får sänkta priser.

Läs mer: Svenska kraftnäts generaldirektör: Man kan alltid göra saker annorlunda

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt