Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ytterligare miljardböter för Volkswagen

Utsläppsskandalen blir allt mer kostsam för biljätten Volkswagen. Nu har en domstol i Detroit i USA meddelat att det tyska bilföretaget ska betala ytterligare 25 miljarder kronor i böter.

Sedan tidigare ska Volkswagen betala motsvarande 14 miljarder kronor plus 106 miljarder kronor för återköp av bilar och kompensation till bilägare.

Tidigare i år erkände sig Volkswagen skyldigt till brott i samband med avgasskandalen. Erkännandet var en del i uppgörelsen i samband med avgasskandalen.

Det var i september 2015 som det avslöjades att Volkswagen bluffat vid utsläppstester genom att manipulera mjukvaran i flera bilmodeller. Dieselbilarna kände av när de utsattes för tester och aktiverade då utsläppsminskande funktioner för att klara sig under gränsvärdena för tillåtna utsläpp. Under normal körning stängdes utsläppskontrollen

Avgasbluffen har kostat bilföretaget enormt i anseende, trovärdighet och pengar sedan avslöjandet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.