Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Zaratröja väcker ilska – liknar Förintelsekläder

Other: Skärmdump: Zara, Foto: AP

En tröja som säljs av klädkedjan Zara i Sverige har väckt ilska. Tröjan som är för småbarn påminner till sitt utseende om fångkläder från Förintelsen.

Tröjan "Sheriff" är blå-vit-randig och har en stor gul stjärna över bröstet. Stjärnan ska föreställa en sheriffstjärna med ordet "Sheriff" skrivit över den, men liknar också formen av en gul davidsstjärna. I nazisternas Tyskland tvingades judar att bära symbolen. Den satt även på de judiska fångarnas randiga kläder i nazisternas koncentrationsläger.

Likheterna mellan fångkläderna och Zaras tröja har väckt bestörtning i sociala medier. På Twitter rasar flera användare, däribland författaren Henrik Arnstad, som skrivit flera böcker om nazism och fascism, som undrar om det "är nåt sjukt skämt". Även på företagets egen Facebooksida är kritiken hård.

Zara fick även 2007 kritik för att de sålde en väska med hakkors. Företaget sade då att de missat hakkorsen, tog bort väskan från hyllorna och bad om ursäkt.

DN har sökt Zaras svenska vd som inte går att nå över telefon. Företaget uppger att det är flera personer som ringt och haft frågor om tröjan under morgonen.

Zaras officiella twitterkonto skriver i ett svar till journalisten Nathalie Rothschild att man drar tillbaka tröjan. "Vi ber uppriktigt om ursäkt, den var inspirererad av sheriffens stjärna i de klassiska Västernfilmerna och finns inte längre i våra butiker", skriver företaget. Tröjan gick då inte heller längre att beställa via företagets webbutik, även om annonsen fanns kvar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.