Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Zimbabwe - ett land på randen till ekonomisk kollaps

Invånare i Zimbabwes huvudstad Harare köar för att ta ut pengar vid en bank.
Invånare i Zimbabwes huvudstad Harare köar för att ta ut pengar vid en bank. Other: AARON UFUMELI, AARON UFUMELI / EPA / TT

Zimbabwe är ett land i totalt ekonomiskt kaos.  Det råder brist på allt: jobb, kontanter, mat och varor.

Det land som militären nu har tagit över har gått från den ena ekonomiska krisen till den andra de senaste årtiondena. Den ekonomiska misären är synlig på de flesta områden. Det är svårt att få tag på mat, arbetslösheten är skyhög och importen försvåras av brist på kontanter.

Det trots att Zimbabwe är ett land som är rikt på naturresurser och tidigare haft ett blomstrande jordbruk.

Men sedan Robert Mugabe tog makten vid självständigheten från Storbritannien 1980 har ekonomin, efter några inledande goda år, åkt utförsbacke, med några få år av undantag. 

Den med tiden alltmer korrupte diktatorn har totalt misskött landets ekonomiska potential. Första krisen kom efter att Mugabe införde en landreform på 90-talet. Vita landägare drevs bort från gårdarna och ersattes av människor utan erfarenhet av modernt jordbruk, ofta plockade ur Mugabes vänkrets.

Följden blev en kraftig nedgång i jordbruksproduktionen. Särskilt sjönk produktionen av tobak, som stod för en stor del av landets inkomster. Samtidigt tappade även tillverknings- och gruvindustrin fart. 

Inte blev ekonomin bättre av att Robert Mugabes anseende i omvärlden försämrades. EU och IMF införde sanktioner mot landet, tillgångar frystes och handelsrestriktioner infördes. 

Till det kom Mugabes kostsamma deltagande i Kongos inbördeskrig och en alltmer utbredd korruption. 

Allt mindre pengar trillade in till statskassan. Mugabes svar blev att öppna tryckpressarna för att ha pengar att betala av på statsskulden och avlöna militären, som tillhörde hans anhängare. En ond spiral – där sedelpressen gick på högtryck, inflationen ökade i ett allt snabbare tempo och förtroende för ekonomin dalade – var i full rullning. 

Den zimbabwiska dollarn, som hade införts vid landets grundande, brände i händerna på människor, i förvissningen om att den snart skulle vara värd ännu mindre. Inflationen rusade i ett våldsamt tempo och toppade på obegripliga 231 000 000 procent. En sedel på 100 triljoner zimbabwiska dollar räckte knappt till en limpa bröd.

Till sist blev det ohållbart och den lokala valutan övergavs. Numera används mestadels amerikanska dollar som betalningsmedel i Zimbabwe. Dessutom har regeringen infört en typ av check som ska vara lika mycket värd som en amerikansk dollar, men i verkligheten värderas lägre.  

Det ekonomiska kaoset drabbar befolkningen. Arbetslösheten är skyhög och den stora majoriteten är hänvisade till den informella sektorn för att överleva. Folk har sådan brist på pengar att på gatorna kan en tesked socker säljas. Det kan vara allt en människa har råd med för dagen, skriver tidningen the Economist. 

En begränsad tillgång till dollar har försvårat för regeringen att importera. Det råder brist på det mesta, från mat till bränsle och priserna är på väg upp. 

En fjärdedel av befolkningen bedöms vara beroende av matbistånd för att överleva, 72 procent lever i fattigdom. 

Läs även: Erik Esbjörnsson: Makarna Mugabes tid på tronen kan vara över

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.