Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Zuckerberg bad om ursäkt till EU-parlamentet

Mark Zuckerberg lämnar EU-parlamentet efter utfrågningen.
Mark Zuckerberg lämnar EU-parlamentet efter utfrågningen. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Facebookchefen Mark Zuckerberg bad på tisdagen om ursäkt för hur Facebook misslyckats med att skydda sina användares information i samband med Cambridge Analytics-skandalen, inför EU-parlamentet. 

– Vi gjorde inte tillräckligt, sa Zuckerberg.

Utfrågningen inför EU-parlamentet i Bryssel är offentlig och hålls inför en mindre grupp där alla partigrupper finns representerade. Något som Mark Zuckerberg först motsatte sig då han hade bett om en sluten utfrågning.

Men utfrågningen blev märklig. Detta sedan politikerna fick ställa alla sina frågor, som ofta var fem till åtta per person, innan Mark Zuckerberg fick möjlighet att svara. Vilket innebar att tiden nästan inte räckte till när Zuckerberg sedan skulle svara och att många av frågorna helt enkelt inte hanns med.

En av EU-politikerna påpekade också att han hade ett plan att hinna med och när mötet dragit över en kvart sa Mark Zuckerberg att han var tvungen att avsluta för att inte dra ut för långt över tiden.

Mötet öppnades av Europaparlamentets talman, Antonio Tajani, som sa att data i dag har blivit ett politiskt instrument som kan köpas och påminde också om att fejkade nyheter är ett stort problem.

– Vi måste definiera regler så att den digitala marknaden fungera på rätt sätt. Och vi vill se till så att terroristerna inte kan skapa kontakter via sociala medier. Det vi kräver är att de sociala medierna agerar när det gäller detta.

Mark Zuckerberg fick sedan möjligheten att sammanfatta sin syn och berätta hur Facebook kan användas på flera positiva sätt och hur Facebook kan skapa jobb.

– Men det är klart att sociala medier kan användas på ett negativt sätt, och vi har inte tagit hela den bilden på allvar och det är jag ledsen för och ber om ursäkt för. Vi gjorde inte tillräckligt för att skydda användarna.

– Vi fördubblar dem som arbetar med säkerhet inom Facebook till 20.000 under året. Det är viktigare att hålla folk säkra än att maximera vår vinst.

Zuckerberg säger också att man går igenom tusentals appar, som haft tillgång till användares personliga uppgifter, och har tagit bort ett par hundra som man inte anser uppfylla säkerhetskraven.

– Vi arbetar också med att skapa en knapp som kan rensa all historik i Facebook.

När det gäller de kommande valen sa Zuckerberg:

– 2016 var vi för långsamma att identifiera rysk påverkan. Vi var inte beredda på den koordinerade fejkade information som kom. Detta ska bli mycket svårare. Vi har arbetat med myndigheter för att i realtid upptäcka detta. 

Mycket av de fejkade nyheterna är ekonomiskt motiverade och inte politiskt, sa Zuckerberg. 

– Där har vi reducerat spridningen av falska nyheter genom att ha en större kontroll. Men vi står emot sofistikerade och penningstarka motståndare. 

– Jag är fokuserad på att bygga nya redskap som kan få folk att få kontakt med varandra samtidigt som vi gör det säkrare.

Under frågestunden gjorde Zuckerberg klart att Facebook ska vara en plattform för bred politisk debatt. Och att Facebook inte rankar inlägg på något särskilt sätt utifrån politisk åsikt. Han sa också att Facebook kommer att vara redoför att följa de nya europeiska datalagarna när de sätts i verket den 25 maj.

På en fråga om inte Facebook är att anse som ett monopolföretag svarade Zuckerberg att han ser nya utmanare varje dag.

När Zuckerberg vittnade inför den amerikanska kongressen den 10 och 11 april pågick utfrågningen i mer än fem timmar. Då sa Facebookchefen, och grundaren av det sociala nätverket, att det var viktigt att alla som använde sig av Facebook alltid visste hur det de skrev och delade kunde komma att användas.

Under de senaste månaderna har Mark Zuckerberg ägnat mycket tid åt att försöka begränsa den skada som Facebook drabbats av i samband med avslöjandet att företaget lämnat ut uppgifter om 87 miljoner användare till ett företag som sedan utnyttjade dem i politiska syften i samband med det amerikanska presidentvalet 2016.

Sedan dess har Facebook lovat att ”aldrig sälja din information till någon”.

Vid en presskonferens i början av maj erkände Zuckerberg att han gjort misstag:

– Att bygga upp något som Facebook innebär att man gör misstag men också att man lär av misstagen och det vill jag att våra användare ska kräva av oss. Jag önskar att vi kunde knäppa med fingrarna och göra allt bra men Facebook är komplicerat och sedan ett år tillbaka har vi inlett en process som kommer att ge resultat innan året är slut, sa han då.

Utfrågningen av Zuckerberg inleddes klockan 18.15.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.