Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Zuckerberg möter EU-ledamöter i Bryssel

Zuckerberg måste be om ursäkt i EU-parlamentet i Bryssel ikväll. Bild: Bildarkivet.
Zuckerberg måste be om ursäkt i EU-parlamentet i Bryssel ikväll. Bild: Bildarkivet. Foto: imago stock

Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg väntas be om ursäkt för att inte ha skyddat användarnas personuppgifter tillräckligt när han träffar gruppledarna i EU-parlamentet i Bryssel i kväll.

"Det har blivit uppenbart under de senaste åren att vi inte har gjort tillräckligt för att förhindra att de verktyg vi byggt använts för att orsaka skada. Oavsett om det är fejkade nyheter, utländsk inblandning i val eller hur utvecklare på fel sätt använder folks uppgifter så har vi inte sett tillräckligt brett på vårt ansvar", väntas Zuckerberg säga, enligt läckta punkter ur talet som tv-bolaget NBC tagit del av.

"Det var ett misstag och jag ber om ursäkt", ska det heta från Zuckerberg i Bryssel.

EU-parlamentet ville inledningsvis få Zuckerberg till Bryssel för ett sedvanligt utskottsförhör, men har fått nöja sig med att låta Facebooks grundare träffa parlamentets tyngsta företrädare, däribland gruppledarna för de olika partigrupperna. I samtalet deltar även svenska Cecilia Wikström (L), som är ordförande för parlamentets utskottsledare.

"Under utfrågningen kommer jag att kräva att Zuckerberg intygar för de miljoner EU-medborgare som använder Facebook att företaget vidtar de åtgärder som krävs för att säkerställa användarnas medborgerliga rättigheter. Jag vill också veta på vilket sätt Facebook mot bakgrund av denna skandal avser att förändra sitt arbetssätt", säger Wikström i ett pressmeddelande.

"Jag förväntar mig att Zuckerberg ger oss klara och tydliga svar under kvällens utfrågning", säger Cecilia Wikström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.