Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 09:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/amadeuskvartetten-har-forlorat-sin-sista-fjardedel/

Familj

Amadeuskvartetten har förlorat sin sista fjärdedel

Foto: Frank Monaco/TT

Den sista medlemmen i den omsusade brittiska Amadeus­kvartetten Martin Lovett har avlidit. DN:s musikkritiker Camilla Lundberg minns en cellist – och ett fenomen.

Med cellisten Martin Lovetts bortgång är Amadeuskvartettens saga all. I sin genre – stråkkvartetten – var brittiska Amadeus Quartet länge världens mest kända band. Och längsta: fyrtio års oavbrutet spelande utan något medlemsbyte.

Norbert Brainin, fiol. Siegmund Nissel, fiol. Peter Schidlof, altfiol. Och så Martin Lovett, cello, den yngste i gänget.

Han var bara tjugo när kvartetten gav sin första konsert. En debut som hette duga, föregången av så mycket sus att hundratals nyfikna fick vända i dörren på utsålda Wigmore Hall i London den där januarikvällen 1948. Den purfärska Amadeus Quartet fick omedelbart kontrakt med en av de tyngsta agenterna och engagemangen strömmade in.

”Jag behövde lära mig tyska illa kvickt” konstaterade Lovett. De andra tre var nämligen österrikare; judiska flyktingar som 1938 undkommit Hitler med de så kallade Kindertransport till Storbritannien. (Samma räddningsaktion av judiska barn som förde gossen Harry Schein till Sverige). 1940 utfärdade den brittiska regeringen ett interneringsdekret avseende alla så kallade enemy aliens över 18 år. I egenskap av ”välvilliga fiender” fördes de tre unga violinstudenterna till Isle of Man, där de lärde känna varandra i lägret och spelade ihop sig.

Väl befriade blev de elever till en berömd pedagog i London. Där träffade de ännu en toppstudent med liknande bakgrund, Suzanne Rozsa – fästmö och sedermera fru till Martin Lovett.

Men goda vänner förblev de, alla musikaliska gräl till trots.

En annan Amadeusfru, Muriel Nissel, skrev tio år senare boken ”Married to the Amadeus Quartet”. Inte utan svartsjuka, eftersom kvartetten bildligt talat var gifta med varandra. Hur mycket hade fruarna gemensamt – mer än de bortresta makarnas ständiga frånvaro? Muriel Nissel var brittisk statsvetare medan mrs Brainin var tyska, mrs Schidlof svenska och ungerskfödda mrs Lovett yrkesmusiker.

Olika var också de fyra kvartettmedlemmarna och de såg till att aldrig hamna bredvid varandra på sina ständiga resor och hotell. Men goda vänner förblev de, alla musikaliska gräl till trots. Som likväl resulterade i ett omisskännligt homogent sound och romantiskt spelsätt. En kris var nära då andrefiolen Siegmund Nissel drabbades av såväl hjärntumör som bypassoperation. Men hellre än att ta in en vikarie fick det bli Amadeus Trio under tiden.

Det var den spänstigaste bland dem, svensktalande Peter Schidlof, som med sin för tidiga död under ett joggingpass satte punkt för Amadeuskvartetten 1987. ”Att ersätta honom var helt otänkbart för oss”, förklarade Martin Lovett när jag besökte honom i Hamp­stead för en tv-intervju många år senare. Då var han vid 86 års ålder ensam kvar, också fruarna var döda.

Men cello spelade han vackert för mig, ackompanjerad av sin nya hustru vid flygeln. Mängder av tavlor prydde väggarna – många av dem signerade Martin Lovett. Porträtten av sina tre vänner hade han målat till minne av dem.

Ovän hade han emellertid blivit med författaren Ian McEwan. Martin drog ut ”On Chesil Beach” ur hyllan och visade mig på en passus om Amadeuskvartetten. ”Så skulle vi aldrig göra!”. Vad Martin Lovett däremot gärna gjorde var att dra vitsar på Youtube, många av dem judiska och/eller skabrösa. Som den om Marilyn Monroes svärmor, eller den kärnfulla ”Judiskt telegram”: ”Start worrying. Letter follows.”

Amadeuskvartetten: Martin Lovett, Siegmund Nissel, Norbert Brainin, Peter Schidlof.
Amadeuskvartetten: Martin Lovett, Siegmund Nissel, Norbert Brainin, Peter Schidlof. Foto: Frank Monaco/TT