Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 11:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/claus-von-bulow-blev-aldrig-fri-fran-sin-historia/

Familj

Claus von Bülow blev aldrig fri från sin historia

Foto: Allan Tannenbaum

Ett societetslejon, en rik hustru och misstänkta mordförsök. DN:s Carin Ståhlberg berättar om Claus von Bülow och om en story som gjord för Hollywood.

Rättegången mot Claus von Bülow i början av 1980-talet var den första stora tv-sända i USA. Sjuttio timmar rakt in i de amerikanska vardagsrummen. Hade den stilige reslige dansken försökt mörda sin hustru? Och det inte en gång utan två? Bevisen hopade sig och handlade om Bülows låsta garderob där det fanns en svart väska innehållande sprutor – varav en hade insulin på sin spets – och droger.

Claus von Bülow föddes i Danmark under namnet Claus Borberg. Borberg efter fadern som var en dansk dramatiker, och som sades ha samarbetat med de tyska nazisterna under ockupationsåren i Danmark under andra världskriget. Modern Jonna von Bülow kom från en aktad gammal fin dansk-tysk familj och i släkten fanns såväl en riksbankschef som en ambassadör och ett justitieråd. Paret skilde sig 1930 och modern satte Claus i engelsk skola.

Det var efter universitetsexamen 1946 vid Trinity college i Cambridge som Claus Borberg beslöt att byta till moderns ädlare efternamn med tillägget von. Fadersnamnet var nedsolkat av samarbetet med tyskarna.

Under 50-talet arbetade Claus von Bülow som jurist i London och träffade där oljemagnaten och konstsamlaren J Paul Getty, god för ett icke ringa antal miljarder. Claus von Bülow blev snart J Paul Gettys personliga assistent, en värdefull kontaktyta som man skulle säga i dag. Vänskapen förde Claus von Bülow rakt in i societeten, till fester och nya bekantskaper. Där trivdes han som fisken i vattnet, han var omvittnat social och sällskaplig. ”En underbar weekendgäst” intygade en nära vän. En annan konstaterade: ”Han är en underhållande typ som kan vara ganska fräck. Bjud honom på lunch och du får en bra historia”.

På ett av dessa cocktailpartyn träffade den då 40-årige Claus von Bülow den sex år yngre Sunny Crawford. Hon var då fortfarande gift med en österrikisk furste och skidlärare, Alfred von Auersperg, med vilken hon hade två barn. 1965 var hennes skilsmässa klar och året därpå gifte hon sig med Claus von Bülow. Sunny Crawford hade ärvt en stor förmögenhet av sin far och paret flyttade in i Clarendon Court, en 20-rums herrgård i exklusiva Newport på Rhode Island, de blåblodigas favoritområde.

1967 föddes parets enda barn, dottern Cosima, och tio år senare ryktades det om att äktenskapet knakade i fogarna, om att Claus von Bülow hade en älskarinna och att Sunny överkonsumerade läkemedel och alkohol.

Vid jultid 1979 fann ett hembiträde Sunny von Bülow medvetslös, enligt samma husa vägrade Claus tillkalla läkare men Sunny kom under läkarvård och man fann då att hon hade onormalt hög insulinnivå i blodet. Knappt ett år senare hittades Sunny von Bülow medvetslös på badrumsgolvet och den här gången repade hon sig inte. Hon kom att ligga i koma i 28 år.

Misstankarna riktades mot Claus von Bülow, hade han velat bli av med sin hustru men inte med hennes förmögenhet?

Misstankarna riktades mot Claus von Bülow, hade han velat bli av med sin hustru men inte med hennes förmögenhet? Sunny von Bülows två barn från hennes äktenskap med Alfred von Auersperg startade en rättsprocess. Fokus riktades mot en svart bag i Claus garderob som innehöll sprutor och droger. Claus von Bülow vittnade aldrig själv under rättegången – vilket kan tyckas märkligt i dag – och han dömdes för två mordförsök till 30 års fängelse.

Frigiven mot borgen (det sägs att J Paul Gettys son stod för borgenssumman) överklagade Claus domen och anlitade en Harvardprofessor i juridik, Alan Dershowitz, som försvarare. Dershowitz smulade sönder anklagelserna mot von Bülow, en efter en, med hjälp av medicinsk vetenskap bevisade han att Sunnys höga insulinnivå och medvetslöshet hade sin förklaring i hennes självdestruktiva leverne.

Claus von Bülow frikändes, skilde sig från Sunny, avsade sig alla ekonomiska familjefördelar och lovade att aldrig skriva eller publicera någonting om händelserna eller äktenskapet i utbyte mot att dottern Cosima fick ärva sin mor. Det forna societetslejonet flyttade tillbaka till London 1987, levde ett stillsamt liv och började skriva teaterkritik för veckotidskriften Catolic Herald. Han var fri, rentvådd, men fri från historien blev han aldrig.

En enda gång kommenterade han det som hänt: ”Det var en tragedi som motsvarar Aristoteles definition av tragedi: Alla blev sårade, några dödligt”.