Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 22:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/det-ar-faktiskt-vanligare-med-skador-i-fotboll-an-i-snowboard/

Familj

”Det är faktiskt vanligare med skador i fotboll än i snowboard”

Bild 1 av 2
Foto: Claudio Bresciani/TT
Bild 2 av 2
Foto: Privat

Tänk att helhjärtat kunna ägna dig åt det du drömmer om och dessutom få bra betalt. För snowboardåkaren Sven Thorgren är drömmen verklighet.

Det räcker med att söka på ”big air” på nätet och se några av de filmer som dyker upp för att inse att Sven Thorgrens sport är speciell. Big air kallas den gren inom snowboard som påminner om backhoppning. Men här handlar det inte om att hoppa långt utan om att göra volter, rotationer och annan luftakrobatik. Det ser livsfarligt ut, men säkerheten har hög prioritet.

– Det krävs otroligt mycket träning för att så säkert som möjligt ta sig till den nivå jag är på. Tar man stora chanser blir man inte lång­varig i actionsportvärlden. Då skulle inte sponsorerna investera så stora belopp i oss som de gör, säger Sven Thorgren som hör till den absoluta världseliten.

Det vanliga när man övar in något nytt är ju att man lär sig av sina misslyckanden. Men hur tränar man in ett nytt snowboardtrick när en misslyckad landning kan innebära allvarliga skador?

– Om något går fel på uthopp, i luften eller i landningen kan vi ganska lätt justera och falla på rätt sätt. Det är faktiskt vanligare med skador i fotboll än i snowboard.

Någon gång kan det ändå gå snett. För två år sedan hade han OS i Sydkorea i sikte när han tidigt på säsongen stukade foten. Han kom tillbaka snabbt men föll och bröt nyckelbenet.

Efter en operation var han snart tillbaka i backen igen, föll och bröt samma nyckelben igen.

– Mina kompisar kom och ville hjälpa till men jag sa att jag ville sitta där ifred en stund och fundera över mitt liv. Jag insåg väl att det var kört med OS 2018.

Snowboard passar mig eftersom det inte bara handlar om att ta i utan det är mycket mentalt.

Sven har ändå haft en enastående förmåga att komma igen. En av hans amerikanska snowboardvänner myntade uttrycket ”Svenergy”. Sven tycker det är ganska välfunnet för det säger lite om hur han är. Han ger sig inte, det ska bara gå.

– Man hinner tänka mycket när man inte kan träna. Jag tror alla idrottare som går igenom sådant lär sig att uppskatta det de kan och har. Så har det varit för mig i alla fall.

Vinnarskallen hade han redan från början när han försökte klara av det storebror Nils gjorde i Väsjöbacken i barndomens Sollentuna.

– Stora hopp och trick, det var det mina förebilder höll på med. Jag upplevde aldrig att mina föräldrar var oroliga. De insåg väl att det var det här jag var intresserad av.

Sven Thorgren började med snowboard vid sju års ålder, vid tolv fick han sin första sponsor och kunde börja resa i väg på tävlingar i Europa. Fler sponsorer tillkom.

– Jag har levt på det här sedan jag var 14 och det är jag mycket tacksam för. Det är det här jag vill hålla på med. Snowboard passar mig eftersom det inte bara handlar om att ta i utan det är mycket mentalt. Som att stå på X-Games och bara ha ett försök kvar. Tror man att man kan så kan man oftast.

X-Games är ett stort internationellt evenemang för extremsporter. Senast hölls det i Oslo och där kom Sven Thorgren tvåa i grenen big air. En fin placering med tanke på att han tävlade med ett brutet revben.

Som 25-åring är han mitt i en karriär som lär fortsätta länge än. De flesta som tävlar är i hans egen ­ålder eller däromkring, andra har passerat 30 med råge. Men en dag kommer han ju att sluta.

– Då kanske jag börjar med någon business i snowboardindustrin. Man är ju så inne i den världen på alla sätt. Som proffs har jag tjänat ihop ett kapital som ger mig möjligheter, men jag har ingen direkt plan.

Just nu är han främst upptagen med att flytta tillbaka till Sverige efter fyra år i Monaco.

– Det är kul att ha testat på det där med nöjesliv, stränder och glamour. Jag var 19 och hade just slutat gymnasiet och trodde väl att jag ville ha det där mer än jag faktiskt ville. Intressena ändras med åren.

Nu har han köpt ett hus nära skidanläggningen Kläppen i Sälen. På tomten finns en ny replift som han själv har byggt, då slipper han resa så mycket bara för att träna.

– Jag gillar att snickra, händigheten har jag efter farsan. Jag har byggt en skateboardramp också. Alla som tittar på något man just byggt vet vilken känsla det är. Det är lite som när man har satt ett nytt snowboardtrick.