Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 09:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/det-finns-fortfarande-okunskap-om-hiv/

Familj

”Det finns fortfarande okunskap om hiv”

Foto: Ingrid Borggren

Håkan Jörnehed flyttade till Stockholm samma år som hiv exploderade i Sverige och stödorganisationen för hivsmittade, Noaks ark, startade. Nu har han blivit dess distriktsordförande. 

Rätta artikel

”Förresten, jag har keps”, säger jag. 

”Bra, och jag har en ... eeehhh grön jacka”, säger Håkan Jörnehed.

När vi ses en stund senare visar det sig att jackan är blå. Klart och tydligt blå. 

Kanske handlar färgförvirringen om att Håkan Jörnehed befann sig i en annan värld när jag ringde. I Westeros i tv-serien ”Game of thrones”. Varje måndag när ett nytt avsnitt släpps sitter han nämligen som klistrad. Det är heliga stunder.

Han njuter av att kunna göra det nu, trots att det bara är förmiddag. För ännu så länge kan han ganska fritt disponera sin tid. I höstas lämnade han heltidspolitiken i Stockholms läns landsting efter 20 år. Tänkte att var det dags. Skulle han hinna göra något mer av sitt yrkesliv måste det ske nu, vid 54 års ålder.

Och vad passar bättre än att ”mjukstarta” som ordförande i en förenings styrelse? En förening som han haft kontakt med både som privatperson och i sin roll som politiker: Noaks ark. Sveriges första organisation för att förebygga hiv och stödja sjuka och deras närmaste, som startades 1986 av några läkare som stött på patienter med den nya fruktade sjukdomen som särskilt verkade drabba homosexuella. 

Noaks ark startade samma år som Håkan Jörnehed flyttade till Stockholm från Borås. Han var 21 år och hade nyligen kommit ut som gay samtidigt som alla pratade om hiv och aids. Flest fall konstaterades förstås i storstaden Stockholm.

Det blev naturligt för honom och andra homosexuella att söka upp Noaks ark för att utbilda sig om hiv och om hur man kan skydda sig. Och få stöd och samvaro med andra.

Hur kändes det att komma till Stockholm just då?

– Det var en stor frihet för mig som den unga, lite osäkra, Håkan jag var på den tiden.

– Personligen hade jag en rätt jobbig process med mig själv. Det tog tid att veta vilket ben jag skulle stå på och vem jag var.

Han växte upp i en typisk arbetarfamilj i Borås, där de oskrivna reglerna innebar att en karl helst är en karlakarl som döljer eventuella feminina sidor. Det feminina kan de få hållas med i överklassen.

– Ibland var det rena Noréntillställningarna hemma hos mina föräldrar. Men vi tog oss igenom det.

De första tolv åren i Stockholm städade Håkan på förskola, han jobbade i kök, med utvecklingsstörda på gruppboende och på korttidshem för autistiska barn. 1992 blev han arbetsplatsombud för Kommunal.

I mitten av 90-talet var det en stor diskussion om sex timmars arbetsdag, och Stockholms stadshus beslöt att det gruppboende Håkan arbetade på skulle ingå i ett försöksprojekt med sextimmarsdag.

– Vi höll på i två år. Plötsligt hade jag en massa extra fritid, och funderade på vad jag skulle göra med all den tiden. Kanske jag skulle engagera mig politiskt, och inte bara sitta och gnälla hemma i soffan?

Han gick med i Vänsterpartiet, och vid valet 1998 kom han in i fullmäktige. Fyra år senare hamnade partiet i majoritet i landstinget tillsammans med S och MP, och det fanns en massa poster att tillsätta. Håkan fick frågan om han ville arbeta med politik på heltid.

– Jag har haft olika poster, de senaste åren fram till senaste valet var jag landstingsråd. Jag har lärt mig jättemycket under de 20 åren, men jag ville inte bli ett inventarium.

En som jag träffat ibland är Filippa Reinfeldt. Vi tycker oerhört olika, men uppskattar att utbyta tankar.

Nu kommer han i stället att ägna sig åt Noaks ark i Stockholm. Han fick förfrågan av liberalernas Birgitta Rydberg, som själv suttit som ordförande de senaste åren. Birgitta Rydberg var hans politiska motståndare i landstinget under många år.

– Är det en sak jag har lärt mig under min tid som politiker är det att skilja på sak och person. Det har oftast gått bra. En som jag träffat ibland är Filippa Reinfeldt. Vi tycker oerhört olika, men uppskattar att utbyta tankar. 

Behövs Noaks Ark i dag? Nyligen publicerades en forskningsrapport som bekräftar att den sexuella smittsamheten vid behandlad hiv-infektion är noll. Men ändå upplever många hivsmittade att de blir stigmatiserade.

– Tyvärr finns det fortfarande okunskap inom sjukvården på vissa ställen. Hiv-bärarna får ofta utbilda personalen om de senaste rönen. Till exempel har man på vissa ställen tagit betalt för hiv-test trots att det ska vara gratis.

– I dag har Noaks Ark också information och utbildning riktade till unga och till migranter via SFI. Vi erbjuder stödsamtal och personlig rådgivning. Så vi behövs.