Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

DN gratulerar: Abdulkarim Ahmadi och Carolina Herranen

Foto: Steffan Axelsson

Abdulkarim Ahmadi och Carolina Herranen har båda kämpat sig igenom perioder då en ljusnande framtid varit svår att föreställa sig. Nu lämnar de Enskede gårds gymnasium med fullständiga grundskolebetyg och var sitt stipendium.

Nog har de sett varandra förut, det är de två stipendiaterna överens om när vi träffas i skolans trapphus, men några gemensamma lektioner har de inte haft. 

Carolina Herranen läser ett program som heter individuellt alternativ, medan Abdulkarim Ahmadi läser språkintroduktion. Men så får Abdulkarim en minnesbild. 

– Jag såg dig på en bildlektion va?

Carolina har svårt att minnas mötet, men intygar att det är ett viktigt ämne för henne. Hon ritar och målar mycket och har siktet inställt på att bli tatuerare. 

– Men det är svårt. Det finns ju inte utbildningar som man bara kan söka in till och bli tatuerare, så nu har jag sökt till gymnasieskolor med konstnärlig inriktning, berättar Carolina Herranen. 

Hon har precis fått veta att hon tilldelas stipendiet ”Årets skolkompis”. När hon kallades in till rektorn för att få nyheten blev hon först orolig att det hade hänt något. 

– Jag blev överraskad och glad. Sedan började jag fundera på varför jag fick det. Kanske för att det är viktigt för mig att alla människor behandlas lika. Det spelar ingen roll vilken sexuell läggning du har eller vilket land du kommer ifrån. Om en vän har problem så försöker jag vara ett stöd, även om det råkar vara mitt i natten. 

För några år sedan såg Carolinas vardag annorlunda ut. Mellan årskurs fyra och nio fick hon dagligen utstå mobbning i skolan. Till slut gick det så långt att hon utsattes för en grov misshandel.

– Det var många som inte kunde acceptera att jag är tjej men klär mig mer som en kille. Det var inte värt att utstå påhopp och våld bara för att få betyg. Så jag missade mycket i skolan.

Förr var jag skör och känslig, men nu känner jag mig stark.

Inför första dagen på Enskede gårds gymnasium var hon vettskrämd. Hon ringde sin mamma och hyperventilerade i telefon. 

– Skräcken satt kvar i mitt huvud. Men när jag kom hit så hände något, jag fattade inte riktigt vad. Det var personer som jag aldrig trodde skulle vilja prata med mig som kom fram och ville prata. De kom fram till mig. Den känslan var fantastisk.

Är du rädd nu när du ska gå vidare? 

– Nej, det är jag inte. Förr var jag skör och känslig, men nu känner jag mig stark. Jag vill vidare. Men först måste jag vänta på besked från skolorna som jag har sökt. Jag vill bara ha svar så fort som möjligt, säger Carolina Herranen.

Abdulkarim Ahmadi har också några tunga år bakom sig. När han kom till Sverige 2015 visste han inte om han skulle få stanna, och att lära sig svenska verkade nästan omöjligt. 

I dag pratar han det nya språket nästan obehindrat och har läst in ett fullständigt grundskolebetyg. I och med att han lämnar Enskede gårds gymnasium tilldelas han ett stipendium för ”Årets prestation”. 

– Jag har jobbat hårt, så jag blev glad när jag fick veta att jag får ett stipendium. Det får mig att vilja jobba ännu hårdare. 

I gymnasiet vill han läsa teknikprogrammet med inriktning på elektricitet. Men för ett par år sedan hade han andra ambitioner. 

– Jag var rädd att inte få stanna i Sverige och ville göra det som gav mig störst chans att få stanna. 

Några bekanta till Abdulkarim sa att han var tvungen att klara en gymnasieutbildning och att den lättaste utbildningen var frisörprogrammet. Då skaffade han omedelbart en sax och började öva på sina vänner. 

– I början blev det inte så bra. Men det var gratis, så alla var nöjda ändå. Efter ett år började det bli riktigt snyggt! Nu säger mina vänner att jag måste fortsätta att klippa deras hår eftersom jag fick träna på dem, säger Abdulkarim och skrattar. 

Hans liv tog en ny vändning förra sommaren när beskedet från Migrationsverket äntligen kom. Uppehållstillståndet gav honom en möjlighet att slappna av och fundera. Eftersom matematik och naturvetenskap är favoritämnen blev teknikprogrammet det nya målet. 

Abdulkarim gjorde ett eget schema och avsatte flera timmar per dag för att läsa och skriva.

– Mina vänner sa: Varför ska du läsa så mycket? Du kan ändå inte komma ihåg allt, säger Abdulkarim med en blick som antyder att de kanske hade en poäng. 

Under sina två år på Enskede gårds gymnasium har han fått betyg i 14 ämnen. Nu ser han fram emot att studera i en vanlig klass.

– Nästa termin kommer jag att studera med personer som har vuxit upp här och pratar flytande svenska. Jag kommer att behöva jobba dubbelt så hårt. Men jag är så glad för att äntligen få gå på riktiga lektioner, säger Abdulkarim Ahmadi. 

Enskede gårds gymnasium

På Enskede gårds gymnasium finns flera program för elever som inte har fullständiga grundskolebetyg. De elever som lyckas läsa upp sina betyg får behörighet att läsa vidare på en vanlig gymnasieskola eller yrkesutbildning.

 

Abdulkarim Ahmadi

Gratuleras till: Stipendiet Årets prestation. 

Program: Språkintroduktion. 

Ålder: 18 år. 

Bor: Rågsved.

När det är fint väder: Springa och simma i en sjö.  

När det är dåligt väder:  Läsa, plugga eller titta på film – gärna svenska filmer.

Drömyrke: Elektriker eller ingenjör.

 

Carolina Herranen

Gratuleras till: Stipendiet Årets skolkompis.

Program: Individuellt alternativ.

Ålder: 18 år. 

Bor: Tyresö. 

När det är fint väder: Hänga på stranden vid Tantolunden med några vänner. 

När det är dåligt väder: Då vill jag bara sitta inne och rita eller läsa en bok.

Drömyrke: Tatuerare eller socialarbetare, till exempel stödperson för ungdomar.