Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Familj

DN gratulerar: Barbara Andor, fluortant

Barbara Andor är en av cirka 70 fluortanter inom folktandvården i Stockholms län. De åker ut i skolorna och berättar om tandhälsa för omkring 55 000 barn om året. En mindre del av eleverna får också fluorsköljningar i skolan.
Barbara Andor är en av cirka 70 fluortanter inom folktandvården i Stockholms län. De åker ut i skolorna och berättar om tandhälsa för omkring 55 000 barn om året. En mindre del av eleverna får också fluorsköljningar i skolan. Foto: Malin Nordgren

Fluortanten Barbara Andor, 26 år, älskar sitt arbete. Att lära barn mer om tandhälsa känns både viktigt och roligt. Och hon vet själv hur det är att vara rädd för att gå till tandläkaren.

Vi som var med på den tiden när fluortanterna reste runt i skolorna med sin fluorvätska och sina spotthinkar har kanske inte bara positiva hågkomster av deras besök. Själv minns jag framför allt kväljningarna jag fick av de gemensamma hinkarna.

Barbara, eller Babbi som hon oftast kallas, skrattar lite åt mina minnen. I dag har fluortanterna en annan funktion. De berättar för barnen om hur man bäst ska sköta sina tänder för att hålla dem friska.

– På ett lekfullt och pedagogiskt vis, säger Babbi. Man ska inte skrämma upp barnen, utan motivera dem på ett bra sätt.

Det var på 1960-talet som fluorsköljningar för skolbarn introducerades och fluortanter blev ett begrepp. När tandhälsan blev bättre upphörde sköljningarna. Men när den så småningom började försämras i vissa områden startade Folktandvården i Stockholm ett program för kariesprevention och på 2000-talet var fluortanterna (och dito farbröder) tillbaka i länet. Nu finns omkring 70.

– Det är jättebra, tycker Babbi. Alla barn har rätt till information om hälsa och tandhälsa.

– Jag önskar att jag själv fått den möjligheten när jag växte upp i Ungern. Där såg tandvården annorlunda ut än i Sverige och jag var själv väldigt rädd för tandläkaren.

Babbi, som är tandsköterska, jobbar på Folktandvården i Gustavsberg och åker ut till barn i klass 0 och klass 5 i Värmdö kommun. Hon assisterar också tandläkare på kliniken och har förebyggande tandvård för egna patienter.

– Man måste känna av patienten snabbt. Vissa vill ha en lugnande hand på axeln, andra vill mer vara ifred och inte prata. Det är roligt att ligga steget före och försöka göra det bästa för just den här patienten.

Fast det allra roligaste med jobbet är att känna sig uppskattad av barnen som hon träffar ute i skolorna, säger hon.

– De vill verkligen göra rätt, de vill ta hand om sina tänder och de ställer många frågor. Och de älskar att berätta om allt, det måste få ta tid.

I skärgårdskommunen Värmdö finns skolor på Runmarö, Svartsö och Möja. Det tar lång tid att ta sig dit ut.

– Så jag kom på att jag kunde digitalisera mig, berättar Babbi. Med hjälp av läraren hade jag Skypesamtal med barnen. Jag körde på som vanligt och det gick jättebra. Barnen var faktiskt ännu mer koncentrerade än när jag är ute i klasserna, de är ju vana vid skärmar.

För fem år sedan kom Babbi till Sverige från Ungern. Där hade hon påbörjat en utbildning till sjuksköterska, när en kompis såg en annons om en tandsköterskeutbildning. Babbi började plugga till tandsköterska på helgerna.

Man ska inte skrämma upp barnen, utan motivera dem på ett bra sätt.

I Sverige fick Babbi praktikjobb hos en tandläkare som uppmuntrade henne att fortsätta tandsköterskeutbildningen. Hon åkte fram och tillbaka till Ungern för att plugga klart, och våren 2014 var hon färdig och började på Folktandvården.

–  Jag ville gärna jobba med barn, eftersom jag själv varit rädd som liten. Och så blev det. Jag har hittat rätt, jag har hittat mitt jobb. Ett val jag aldrig trodde att jag skulle göra, på grund av mina egna erfarenheter. Nu kan jag hjälpa andra, vi har många barn som är rädda när de kommer för undersökning.

Babbis familj har släktingar i Sverige och hon var ibland här på besök under uppväxten.

– När jag var här som tioåring ville jag stanna kvar. Det där är nog något som följt med mig. Min pappas dröm var också att hela familjen skulle flytta till Sverige.

Men föräldrarna är kvar i Ungern och avståndet mellan henne och dem är ”den dåliga sidan” säger Babbi.

– Det är svårt att vara så långt ifrån dem. Jag är väldigt mammig och pappig, för mig kommer familjen först av allt. Men vi pratar i telefon varje dag, och de är ofta här och hälsar på. Så jag ska inte klaga.

Nu har Babbi fått ett kontaktnät i Värmdös skolor, hon känner både lärare, elever och föräldrar, och i mataffären kan det hända att hon får höra ”där kommer fluortanten”.

– Då får jag passa mig, jag kan inte köpa godis hur som helst. Det är lördagsgodis, en gång i veckan, som gäller.

Barbara Andor

Gratuleras till: Fluortantens dag den 1 september. Babbi och andra fluortanter och fluorfarbröder är i dag ute i Stockholm och ger tips om tandhälsa.

Gör: Är tandsköterska på Folktandvården i Gustavsberg och åker ut i skolorna för att prata med barnen om hur man sköter tänderna.

Bakgrund: Växte upp i Ungern, i staden Szombathely nära österrikiska gränsen. ”Där kallades jag ’Barbie’. Mamma sa bara ’Barbara’ när hon var arg för något. Här i Sverige blev det Babbi.”

Familj: Mamma och pappa i Ungern, syster i Tyskland, sambo.

Fritidsintressen: Att sy, sticka och måla. ”Jag är lite gammaldags, en riktig tant om man säger så.”