Birger Fält fyller 50 år: ”På ett eller annat sätt tänker jag på Vasaloppet varje dag” - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

DN gratulerar: Birger Fält, Vasaloppsexpert

Det går nog inte att veta mer om Vasaloppet än Birger Fält, som kan varenda medaljör sedan starten 1922. Som 18-åring blev han rikskänd när han vann ”Kvitt eller dubbelt” på sina kunskaper om tävlingen. Nu fyller han 50 år.

30 grader minus, det kallaste Vasaloppet i historien. Året är 1987 och en 19-årig Birger Fält står som yngste deltagaren någonsin dittills vid startlinjen, iklädd dubbla handskar, dubbelt underställ och en värmemask över ansiktet. Hans startnummer: 48.000.

– Det blev rätt varmt med den där masken efter första backen. När jag kommit i mål ska jag tydligen ha gått fram till Mora-Nisse (känd Vasaloppsåkare som vunnit 9 gånger, reds anm) och sagt ”så här snabb var inte du första gången!”. Men det kommer jag inte ihåg själv, berättar Birger Fält på uteserveringen till Kafé Princess i Sundbyberg.

Birger Fält slutade på en oansenlig 239-plats det året. Men vad som föranledde hans deltagande i loppet är ett stycke svensk tv-historia. Spola tillbaka ett år och en nervös 18-årig Bollnäsbo ska åka till Stockholm för att delta i den populära tv-showen ”Kvitt eller dubbelt”, Sveriges första riktiga nöjesprogram som direktimporterats från USA. Ämnet är Vasaloppet, Birger Fälts favoritämne som han blev expert på av en slump.

– Som nioåring hittade jag Sven ”Plex” Petterssons bok ”50 Vasalopp”. Jag blev helt såld. Det började med att jag lärde mig alla segrare. Sedan alla segrartider, därefter alla medaljörers tider. Jag kommer fortfarande ihåg namnen på bokens kapitel: ”1922 – Alm överraskar alla”, ”1923 – En historisk kvinna”, ”1924 – Mera Västerbotten” och så vidare, säger han.

Birger Fält hade tur. Det var nämligen samme Sven ”Plex” Pettersson som skrivit frågorna till programmet.

– Den svåraste frågan var sedan vilket år loppet alltid gått första söndagen i mars. Jag kunde svaret, men hade aldrig läst någonstans att det gått första söndagen i mars varje år sedan 1948. Men eftersom jag kunde alla datum sedan starten kunde jag räkna ut svaret, säger han.

Det slutade med att han kammade hem storpotten på 48.000 kronor, och han blev därmed en rikskändis för sina udda expertkunskaper. Birger Fält belönades också med dispens att delta i loppet som 19-åring. På den tiden var man tvungen att vara minst 21 år för att vara med.

–Därför hade jag startnumret 48.000. Jag kom ihåg att många trodde att jag inte skulle klara av det och tyckte synd om mig. Men de visste nog inte hur vältränad jag var.

Prispengarna lade Birger Fält på en resa till Olympia i Grekland, för att förkovra sig i sitt andra stora sportintresse Olympiska spelen.

– Det var en grej jag gjorde för pengarna. Men tyvärr gick en stor del till skatt. Eftersom det inte var ett lotteri utan en frågetävling räknades priset som inkomst.

Med tiden har han också utvecklat en fäbless för gång. Birger Fält har deltagit i många tävlingar i grenen och sitter i styrelsen till Svenska gångförbundet.

– Jag gillar konditionssporter som tar lite tid. Jag började med gång 1995, så jag brukar skämta om att jag lärde mig gå som 27-åring. Det finns stora likheter mellan klassisk skidåkning och gång. Rörelsemönstren är rätt så lika, berättar han.

På ett eller annat sätt tänker jag på Vasaloppet varje dag.

Men han har också fortsatt med Vasaloppsåkandet. Sedan 1987 har han deltagit varje år. För två år sedan blev han Sveriges yngste Vasaloppsveteran.

– Veteran blir man efter 30 lopp. Efter året jag var med sänkte man minimiåldern till 19 år. Men rekordet hålls av Bengt Eriksson från Sälen som åkt loppet 60 gånger i rad.

I dag arbetar Birger Fält med balansavräkning på Svenska kraftnät, vilket han har gjort sedan 1997. Han är utbildad inom fysik och meteorologi och bor i en förort söder om Stockholm. Sin 50-årsdag firar Birger Fält i Berlin, där han tittar på friidrotts-EM tillsammans med en bekant.

–Ett passande sammanträffande att EM infaller samtidigt.

Vad är det egentligen med Vasaloppet som intresserar dig så mycket?

– Det är nog en kombination av att jag gillar att åka skidor, att det är så pass långt och även historien bakom. Det finns ingenting som skulle hindra mig från att åka Vasaloppet. På ett eller annat sätt tänker jag på det varje dag.

Birger Fält

Gratuleras till: Fyller 50 år den 12 augusti 2018.

Yrke: Arbetar med balansräkningar på Svenska kraftnät.

Familj: Singel.

Bor: Förort söder om Stockholm.

Intressen: Vasaloppet, gång och Olympiska spelen.

Firar: Med att åka och titta på friidrotts-EM i Berlin.