Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Familj

DN gratulerar: Dylan Salih

Dylan Salih hoppas börja plugga till läkare redan i höst. ”Om jag arbetar emellan så kanske jag vänjer mig vid att tjäna pengar och får svårare att prioritera skolan när jag börjar igen.”
Dylan Salih hoppas börja plugga till läkare redan i höst. ”Om jag arbetar emellan så kanske jag vänjer mig vid att tjäna pengar och får svårare att prioritera skolan när jag börjar igen.” Foto: Ida Yttergren

När DN Familj träffade Dylan Salih inför 10-årsdagen ville han bli proffs inom tre olika sporter. När han nu tar studenten siktar han fortfarande högt, även om framtidsplanerna har tagit en ny riktning.

Med ett stort leende poserar Dylan Salih vant framför kameran på skolgården till Norra reals gymnasium i Stockholm. Studentmössan är på och det går inte att ta fel på glädjen över att bara två prov återstår innan vuxenlivet börjar.

– Det känns hur kul som helst. Den blir verkligen bara härligt att ta studenten, säger han.

Det är inte första gången som Dylan Salih blir uppmärksammad av DN gratulerar. När han fyllde 10 år berättade han om sina planer på att bli hockeyproffs, innebandyproffs och handbollsproffs.

Har du samma drömmar i dag?

– Haha, nej. Jag är fortfarande en sportentusiast men inser att jag inte kommer att bli något proffs. Det känns smartare att satsa på en akademisk karriär. Nu nöjer jag mig med att gå på matcher och att spela basket och amerikansk fotboll med kompisar i stället.

Redan när Dylan Salih sökte in till gymnasiet var målet att bli läkare. För att få behörighet sökte han in till en naturvetenskaplig linje. Även om det stundtals har varit tufft har han trivts bra.

– Jag tror att det viktigaste är att snabbt hitta klasskamrater som man trivs med, vilket jag gjorde.

När Dylan Salih insåg att läkaryrket uppfyllde ett antal kriterier som han hade satt upp för ett framtida yrkesval bestämde han sig för att satsa. Dessutom kom han på att han skulle kunna hjälpa sin mormor, som har svåra ryggproblem, på det sättet.

– Jag tror att det är utvecklande för en själv som person att vara läkare och det finns chans att hjälpa människor varje dag. Du kan förbättra livskvaliteten för någon annan. Och så går det att arbeta internationellt. Helst skulle jag vilja arbeta med cancerpatienter.

Siktet är inställt på läkarlinjen vid Karolinska institutet och förhoppningen är att kunna börja redan till hösten. Ett sabbatsår vill han helst inte ta.

– Om jag arbetar emellan så kanske jag vänjer mig vid att tjäna pengar och får svårare att prioritera skolan när jag börjar igen, säger han.

Dylan Salih föddes i USA och kom till Sverige när han bara var några månader gammal. I framtiden vill han ta chansen att utnyttja sitt amerikanska medborgarskap. Helst skulle han vilja arbeta en period som läkare i Florida när han är färdigutbildad.

– Jag skulle vilja bo där i ett halvår för att se landet och för att uppleva hur människor är.

Jag tror att man har stor användning av att vara bra på att uttrycka sig oavsett vad man arbetar med.

Redan innan han fyllde 10 år hade han hunnit med att studera matematik i London, där hans moster bor med sin familj. Även om han blygsamt säger att han inte är lika bra på matematik i dag som när han var yngre, har han arbetat extra som matematiklärare under gymnasietiden. Numera är det språk och retorik som intresserar honom mest.

– Jag tror att man har stor användning av att vara bra på att uttrycka sig oavsett vad man arbetar med.

Till sommaren väntar drygt en månads sommarjobb på Bromma närakut, där han ska få testa livet inom sjukvården med enklare arbetsuppgifter. Flera resor har han också att se fram emot. Med sin mamma ska han besöka Argentina och Peru i två veckor – där de bland annat ska få uppleva inkaleden Machu Picchu. Sedan blir det en långhelg med morbror på en okänd destination, som inte kommer att avslöjas förrän de är på flygplatsen. Om tiden räcker till blir det även en grabbresa med kompisarna.

Studenten ska firas på traditionellt vis, med studentlunch, utspring, flakåkning, studentmottagning och sedan fest med klasskompisarna på kvällen.

– Det blir nog två dagars hårt festande och sedan tid till att njuta av lovet och friheten, säger han.

Vad kommer du att minnas från gymnasietiden?

– Festerna, alla galna och roliga grejer man har gjort och stämningen. Men även stressen under vissa perioder.

Det är inte bara studenten som Dylan Salih har haft att se fram emot den här terminen. Han har också fyllt 18 år och får äntligen hänga med kompisarna ut i Stockholms nattliv, något han har sett fram emot länge. Eftersom han började skolan ett år tidigare har väntan varit lång.

– Det blir det bästa året hittills med två så bra saker samtidigt, säger han.

Dylan Salih

Gratuleras till: Tar studenten vid Norra reals gymnasium den 13 juni 2017.

Familj: Mamma Tara Wahab. Stor familj i kurdiska delar av Irak och moster med familj i London.

Bor: Solna.

Gör: Läser sista terminen på naturvetenskaplig linje.

Språk: Svenska, kurdiska, engelska och skolspanska.

Musik: Tropical house och pop. Lyssnar på Matoma, Avicii, Blasterjaxx.

På fritiden: Ser på film, umgås med vänner, festar och njuter.