Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

DN gratulerar: Fred Kämpe, rammakare

Många kända svenska kända konstnärer och fotografer har anlitat rammakaren Fred Kämpe.
Många kända svenska kända konstnärer och fotografer har anlitat rammakaren Fred Kämpe. Other: Eva-Karin Gyllenberg

Få vet att sätta guldkant på sin omgivning som Fred Kämpe. Men så är han också förgyllare och i dagarna firar han 50-årsjubileum i sin ramverkstad på Folkungagatan i Stockholm.

Många väljer att pensionera sig när de fyller 65, men inte Fred Kämpe. Han kämpar vidare i sin ramaffär på Folkungagatan, men det var nära att han packade ned verktygen för gott för tio år sedan.

– Jag fick något reumatiskt för tio tolv år sedan så jag kunde inte jobba, men som tur är finns det fina mediciner. Jag får dropp en gång i månaden och det fungerar jättebra, säger Fred Kämpe när vi träffas över en kopp kaffe och hustru Ingers hembakta toscakaka i ramverkstans inre.

Till Freds verkstad har konstnärer och fotografer kommit i en strid ström i fem decennier. Fotografer som Gunnar Smoliansky, Lars Tunbjörk och Walter Hirsch var några av stammisarna och bland konstnärerna kan nämnas Sven X-et Erixson, Hilding Linnqvist, Albin Almelin, Bert-Håge Häverö, Lennart Jirlow och Lars Jonsson.

Listan kan göras betydligt längre än så. Den sistnämnde konstnären hade för övrigt till helt nyligen en uppmärksammad utställning med sina fågelmålningar på Millesgården.

Fred Kämpe reser sig från kaffebordet och visar en typisk Lars Jonsson-ram med vitt guld och berättar att det är betydligt längre mellan guldramsbeställningarna nu för tiden. Det är naturligtvis en kostnadsfråga, men det är inte hela sanningen.

– Numera är det vitlaserat eller svart till 95 procent, säger Fred med en sned grimas. Det märks att han tänder till lite extra när han får förgylla även om det krävs betydligt mer av honom än att ”slå ihop” en träram.

Men det finns träramar och träramar. Inte utan stolthet visar Fred upp en egen skapelse, en bred och halvhög ram i matt blå färg med gyllene inslag.

– Den här gjorde jag till Bengt Eldes målningar. Han var lätt och rolig att jobba med, säger Fred och lyfter upp en halvfärdig guldram från arbetsbordet. Han håller på med det ena hörnet och beskriver de många arbetsmomenten – från trälist till förgylld ram.

Ramen måste slipas noga. Först med vatten och därefter torrslipas med jättefint sandpapper så att den blir riktigt slät och fin.

– När det är gjort tar jag fram burken med polement. Det är en lera med lite lim, säger Fred.

Jag känner mig piggare nu än jag gjorde när jag var 30.

Nästa steg är att stryka på ”läggarbrännvin”, en mix av vatten, sprit och gelatin. Hur mycket det ska vara av varje avslöjar Fred inte utan säger bara att ”det här är inget man lär sig på några år”.

När detta stadium är avklarat är det dags att skrida till verket med de lövtunna bladen med 23-karatigt guld. Guldbladen är 83x83 millimeter stora och det krävs mycket försiktighet och fingerfärdighet för att få bladen på plats.

Bladen läggs omlott med en skarv på 3–4 millimeter och när guldet fått fäste är det dags att ta fram en pimpsten för att få fram skarvarna. De ska nämligen synas och inte döljas.

– Absolut, säger Fred bestämt.

Man ska kunna se att det är äkta hantverk, men innan han är klar måste han få till den perfekta lystern. Det får han med hjälp av lite krita, en trasa och terpentin. Och när han kommit så långt är det bara ett moment kvar: ett tunt lager med zaponlack penslas på ramen. När den sedan torkat är det bara att sätta ihop ramen med konstverket eller fotografiet.

Att Fred har lärt sig yrket från grunden går inte att ta miste på, men så har han också haft de bästa lärare. Dels pappan, som startade verksamheten redan på 40-talet, dels förgyllarmästaren Gösta Lodin, som arbetade nära fadern och stannade kvar i verkstan långt efter sin pensionering.

– Gösta blev 91 och han jobbade tills han var en bra bit över 80 år, säger Fred som själv inte verkar ha några som helst planer på att lägga undan de verktyg han har haft med sig i decennier.

”Tronföljden” i förgyllarverkstan tycks dessutom vara säkrad i och med att Freds son Mikael hjälper till i verkstan på Folkungagatan.

– Jag känner mig piggare nu än jag gjorde när jag var 30, säger Fred Kämpe, som med åren unnat sig något som sätter guldkant på förgyllartillvaron:

– Sju veckors semester, säger han och skiner med hela ansiktet.

Fred Kämpe

Gratuleras till: Dubbelt jubileum 2017. I våras fyllde han 70 år och i dagarna firar han 50-årsjubileum som förgyllare. Firman startades av pappa Arne och själv började Fred Kämpe i en lokal på Krukmakargatan.

Yrke: Rammakare och förgyllare.

Familj: Hustrun Inger, som hjälper till i affären/verkstan, sonen Mikael, dottern Camilla och dotterdottern Olivia.

Bor: Lägenhet i Bagarmossen och sommarställe på Väddö där han och hustrun tillbringar helger och många sommarveckor.

Intressen: Jobbet och att snickra. Det har blivit en hel del snickrande på landet genom åren. Första huset byggde han 1974.

Äter helst: Husmanskost. Festar gärna på hummer till helgen.

Dricker: Gärna vitt vin.