Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

DN gratulerar: Grazyna Kulpa

Grazyna Kulpa har slagit sig ner vid barnkritorna tillsammans med sin westie Hugo.
Grazyna Kulpa har slagit sig ner vid barnkritorna tillsammans med sin westie Hugo. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Eldsjäl är ett slitet, snudd på missbrukat ord, men det är nog ordet som passar bäst för att beskriva Grazyna Kulpa, som nu fått pris för sitt engagemang för kulturen i Skogås.

I motiveringen till priset står det bland annat " Sedan Grazyna Kulpa 2005 blev ordförande för Galleri Lyktan har hon med stort engagemang lyft fram Skogås och gett förorten plats på kulturkartan."

Grazyna är naturligtvis stolt över både priset och motiveringen, men blygsam som hon är framhåller hon hellre människor i omgivningen som ger henne både inspiration och stöd.

– Jag tycker att det är svårt att prata om sig själv utan att nämna de andra, säger Grazyna när vi träffas på Galleri Lyktan i Skogås Centrum. Galleriet är sommarstängt, men snart öppnar det igen och då ska de i dag vita väggarna smyckas med konst i olika former.

Först ut är en utställning med verk av skulptören Mana Bucur och målaren Biro Kalman Enikö. Den invigs 19 augusti och avslutas den 24:e. Redan två dagar senare öppnar nästa utställning med fotografier av Lyktans fotoklubb.

Biblioteket är en naturlig mötesplats, men det behövs flera för dem som inte vill träffas i kyrkan.

Parallellt med utställningarna pågår en mängd aktiviteter varje vecka på konst- och kulturföreningen Lyktan och Grazyna Kulpa berättar entusiastiskt om hur en vanlig vecka kan se ut:

– På måndagarna träffas fotoklubben här, på tisdagarna har vi stick-kafé. Om du bara visste hur många nationaliteter som samlas då, säger Grazyna innan hon fortsätter med veckoprogrammet.

– På onsdagarna har vi poesigrupp och på torsdagarna är det olika föreläsningar. Dessutom ska vi ha en seniorvecka i september.

Fredagarna pågår det också aktivitet, men den är inte publik. Då handlar det om omhängning av "nästa" utställning.

Lägg därtill filmvisningar och konserter så man kan med fog kalla Galleri Lyktan Skogås eget kulturhus, som firar 25-årsjubileum i år.

– Lyktan bildades 1992 som en protest mot att kommunen hade beslutat att stänga biblioteket. Det blev häftiga protester, säger Grazyna, som är mycket glad över att protesterna fick effekt.

Biblioteket fick vara kvar. Det ligger för övrigt granne med Lyktan och Grazyna berättar att några studenter vid Södertörns högskola kommit fram till att 86 procent av all kulturell verksamhet i kommunen äger rum i den östra kommundelen, som innefattar Trångsund, Länna och Skogås.

– Biblioteket är en naturlig mötesplats, men det behövs flera för dem som inte vill träffas i kyrkan, säger hon.

Om Grazyna Kulpa inte var en mycket engagerad ordförande i Lyktan skulle hon mycket väl kunna vara ambassadör för Skogås, som hon anser ha oförtjänt dåligt rykte.

– Så fort det skrivs om Skogås är det negativt. Jag flyttade hit 1985 och jag trivs jättebra. Vi har ett fint centrum, simhall, racketcenter och fantastisk natur, säger hon innan hon i nästa andetag rabblar upp hur många bussar det går in till city varje timme.

Grazyna reser sig med viss möda från bordet på grund av ett krånglande knä. Hon försvinner för en stund och kommer tillbaka med en jättelik pappersrulle och börjar sedan rulla ut den på golvet och på det jättelika papperet syns barnteckningar i en lång rad. Det är en del i den barnverksamhet som bedrivs på Lyktan, berättar Grazyna. Bland annat ordnas konstutställningar för förskolebarnen, konst, som även visas på vårdcentraler, men även äldre barn (och ungdomar) får ta del av Lyktans konstverksamhet.

Sedan tio år har Lyktan samarbete med Östra gymnasiet i Skogås i form av regelbundna utställningar något Grazyna Kulpa är extra stolt över, precis som hon är över bokhyllan innanför Lyktans entré där det är fritt fram att ta med sig en bok som lockar till läsning - utan krav på att boken ska lämnas tillbaka. Den som vill lämna ifrån sig en bok eller två är självklart välkommen att göra det, säger hon.

Inte långt från denna "varsågod att ta"-bokhylla sitter ett inglasat diplom med motiveringen, som avslutas med orden:

"Genom sitt öppna och generösa sätt har Grazyna Kulpa blivit en sammanhållande länk för konst och kultur i Skogås. Hon har skapat en levande verksamhet och ett socialt nätverk över gränserna i samhället."

Det är inte utan att hon är stolt. Mycket stolt.

Grazyna Kulpa

Gratuleras till: Stipendiet ur Christina Jutterströms fond.

Yrke: Pensionär efter 45 år i restaurangbranschen.

Fritidssyssla: Ordförande i konst- och kulturföreningen Lyktan i Skogås centrum.

Ålder: 67 år.

Familj: Sonen Viktor och hans hustru Alexandra plus tre barnbarn, det fjärde väntas i september. Till familjen räknas även tioårige Hugo, en charmig west highland white terrier.

Bor: Hyresrätt i Skogås.

Äter helst: Jag är väldigt förtjust i svensk sill och pepparrotsströmming med färskpotatis. och husmanskost, både svensk och polsk.

Dricker gärna: kaffe och vatten. Vin någon gång.