Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

DN gratulerar: Grön magi i sörmländsk mylla

En odlingsresa till Kalifornien väckte idén om att starta en egen verksamhet. Ett år senare har Anja Hellström och Anton Schneider sått sina första frön i Sörmland.

”Sväng av vid skylten där det står gårdsglass” lyder vägbeskrivningen till odlingsfastigheten i Sörmlandsidyllen Malmköping. Längs grusvägen uppenbarar sig ett tiotal röda och vita jordbruksfastigheter. Odlingstunnlar, växthus och jordbruksmark anas bakom ett bostadshus med putsad vit fasad.

Anja Hellström och Anton Schneider vinkar glatt på avstånd när de hör bilen. Med sina gummistövlar, arbetskläder och rosiga kinder smälter de in i miljön, trots att det bara var knappt en månad sedan de tog över grönsaksodlingen.

– Det har varit snabba puckar. Nu försöker vi lära känna markerna, säger Anton Schneider.

Drömmen om att starta en egen grönsaksodling började under en tre månader lång resa i Kalifornien vintern 2016. Efter en kurs vid universitetet i Santa Cruz reste paret runt och besökte bönder som drev mindre jordbruk för att se hur de arbetade.

– Vi blev inspirerade av att träffa människor som bedrev verksamheter på sitt eget sätt, säger Anja Hellström.

– Många hade galna idéer och förverkligade dem. Någon odlade till exempel läkeväxter som de sedan sålde som naturläkemedel, säger Anton Schneider. 

Resan till Kalifornien gav dem idéer som de tog med sig hem till Sverige, som hur det går att bidra till samhället på olika sätt genom jordbruket. Som exempel nämner de en gård de besökte där hemlösa arbetade och kunde bidra till verksamheten samtidigt som de fick ett sammanhang.

De fick även tillfälle att lära sig mer om ”Community supported agriculture” (CSA), som är stort i Kalifornien. Konceptet innebär att konsumenten stöder lokala jordbruk och har nära kontakt med producenterna, ofta via mejl. En prenumeration på en grönsakslåda från gården är ett exempel på ett sådant initiativ.

– Kalifornien är progressivt och nytänkande och alla vi träffade hade på något sätt koppling till odling och hållbarhet. Många var stolta över att de stöttade en viss gård och sade att det var deras sätt att bidra till en bättre värld, säger Anton Schneider.

På sikt vill de kunna leverera lådor till konsumenter på ett liknande sätt.

– Vi vill skapa mer kontakt mellan odlaren och slutkonsumenten och se till att hålla konsumenten uppdaterad om vad som händer, säger Anja Hellström.

De vill också låta ungdomar prova på livet på landet.

– Många vet inte längre hur mat produceras. Vi vill vara ett led i att skapa förståelse och kunskap om var maten kommer ifrån, att den kan komma genom att vi går runt och planterar saker, säger Anton Schneider.

Även om resan till Kalifornien blev den inspiration paret behövde för att våga satsa på en egen verksamhet är de långt ifrån oerfarna.

Anton Schneider är uppvuxen på en gård i Gnesta, inte så långt ifrån den arrenderade odlingsmarken. Anja Hellström är utbildad trädgårdsingenjör.

Innan de tog över vad som tidigare var ”Malmköpings gourmetgrönt” arbetade de båda heltid på en gård. Snart insåg de att det var svårt att få energi över till att utveckla sina egna idéer och bestämde sig för att lägga tiden på att uppfylla sin dröm.

Paret bor tillfälligt i en sommarstuga samtidigt som de letar efter en mer permanent lösning i närheten av odlingsmarken. Men det är svårt att hitta en gård till ett rimligt pris.

– Först ville vi inte arrendera, vi kände att det var viktigt för oss att äga. Men sedan hittade vi det här och det var precis vår stil. Allt fanns redan här, säger Anja Hellström.

Odlingsmarken är cirka en hektar – en storlek som inte är helt ovanlig.

– De flesta av världens jordbrukare har mark i just den storleken. En stor andel av världens befolkning försörjer sig så här, säger Anja Hellström.

Och de verkar minst sagt nöjda med att de vågade satsa på sin dröm.

– Jag tycker om att gå upp på morgonen och vattna plantor. Det är ett hårt men härligt jobb, säger Anja Hellström.

– Det är roligt att arbeta med något som är så tillfredsställande, odling är optimalt. Det är magiskt varje gång när det som Anja har sått tittar upp ur jorden, säger Anton Schneider.

Anja Hellström & Anton Schneider

Gratuleras till: Har förverkligat drömmen om att bli ekologiska grönsaksodlare. Driver sedan en månad tillbaka företaget Mojave grönt i Malmköping.

Om Anja: 28 år. Från Lund. Utbildad trädgårdsingenjör vid Sveriges lantbruksuniversitet, trädgårdsskribent och äventyrerska.

Om Anton: 40 år. Från Gnesta. Odlare, dansare och snickare.

Om Mojave grönt: En småskalig grönsaksproduktion med hållbarhet i fokus som odlar mat som ska hålla god smak och hög kvalitet. Verksamheten innefattar även tillverkning av handverktyg, snickeriarbeten och trädgårdsarbeten. Namnet har de tagit efter ormen Mojave green, som lever i den kaliforniska öknen.