Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

DN gratulerar Hanna och Zabi på alla hjärtans dag

"Vi bor ju tillsammans och har sett alla sidor av varandra. Med tanke på allt Zabi har gått igenom så förstår jag inte hur han kan vara så glad och positiv som han är, och klara skolan", säger Hanna.
"Vi bor ju tillsammans och har sett alla sidor av varandra. Med tanke på allt Zabi har gått igenom så förstår jag inte hur han kan vara så glad och positiv som han är, och klara skolan", säger Hanna. Other: Lotta Härdelin

Zabi var 16 år när han anlände till Sverige hösten 2015, utpumpad och mager. Här har han mött kärleken Hanna och fått en ny familj. Men allt kan gå i kras. I dag ska han höras i rätten.  

Han kom som en vänförfrågan på Facebook. Väldigt söt, med ett varmt, lite busigt leende, oemotståndliga skrattgropar, mjuk blick. 

Hanna Dahlman Nilsson, 20, har inte för vana att acceptera vänförfrågningar från människor hon inte känner. Men den här killen och Hanna visade sig ha flera gemensamma vänner från Lund, så det kändes tryggt.

– Vi var båda engagerade i organisationen Tamam – Vänskap utan gränser, jag i Lund och Zabi i Uppsala. Det är en verksamhet som vänder sig till barn och unga, och bland annat bistår med läxhjälp, säger Hanna.

Hon och Zabi började prata. De skrev och skajpade dagligen. Något stort började växa fram, något mer än vänskap, och till slut bestämde de sig för att träffas.

– Hanna sade att hon kunde komma till Uppsala, så jag åkte och mötte henne i Stockholm där hon skulle byta tåg, säger Zabi.  

– Zabi var så snäll, han bar mina väskor och höll min hand. Det kändes aldrig pinsamt, det kändes helt rätt för båda två. Vi hade ju pratat med varandra dagligen i en och en halv månad, säger Hanna.

– Vi var båda nervösa, men det kändes underbart. Vi visste ju att vi tyckte om varandra, säger Zabi.

Zabi heter Zabiullah Habibzada. Enligt honom själv är han 18 år gammal, enligt Migrationsverket är han 19. Det där har en oerhörd betydelse, för om myndigheterna skulle tro på Zabis egna uppgifter, så hade han varit 17 när beslutet om hans asylansökan togs. I stället fick han avslag, dagen före sin 18-årsdag i september 2017, säger han.

Efter den där helgen i Uppsala i november 2016 började Zabi helgpendla ner till Hannas familj i Lund. 

– Jag bodde på hvb-hem i Uppsala. På dagarna var vi i skolan, men när jag kom hem kände jag mig väldigt ensam. Jag saknade min familj.

Han fick en ny familj hos Hanna. De firade alla högtider och födelsedagar tillsammans. I höstas flyttade Hanna till Stockholm och juristlinjen för att komma närmare Zabi. 

Men så kom avslaget på Zabis asylansökan. Tillvaron kollapsade, Hanna kunde inte koncentrera sig på studierna, och de kände att de inte skulle klara detta ensamma. 

De bestämde sig för att flytta till Lund, hem till Hannas familjs villa. Hannas pappa fick äntligen sällskap av någon annan som älskar att kolla på sport. Någon som han kan skratta med framför fotbollen och OS. 

– Eller så sitter jag i köket och pratar med Hannas mamma. Vi pratar väldigt bra. Jag brukar säga att hon är min bästa kompis, säger Zabi, och kramar Hannas hand.

Hannas mamma har stöttat dem i överklagandeprocessen. I dag, på alla hjärtans dag, hålls förhandlingar i förvaltningsrätten. Rätten vill höra Zabi berätta med egna ord, om bland annat dödshotet som han menar är riktat mot honom i Afghanistan.

– Jag har allt här, Hanna, min familj, min framtid. Jag är väldigt orolig, för jag har haft det jobbigt hela livet. Jag vill bara tänka på framtiden nu, jag vill studera och skapa en familj. Jag vill bli polis.

– Du kommer att bli en väldigt bra polis, säger Hanna.

Att ha den erfarenheten som Zabi har torde vara oslagbart för en polis. Att ha klarat vidriga strapatser, att ha tagit sig till fots från Afghanistan via Iran, Turkiet, Grekland, Serbien, Ungern, Österrike, Tyskland. 

– Det var en hemsk resa på alla sätt. Vi gick i skogen och sov under bar himmel. Det regnade, det var kallt, vi hade ingen mat och inget vatten. Den som gjorde illa en fot eller ett ben lämnades kvar.  

Vi var åtta båtar som lämnade Turkiet, vi var två som anlände till Grekland. Vi väntade länge på den grekiska sidan, men vi såg dem aldrig igen.

Han och de andra flyktingarna som kom hösten 2015 vågade inte åka buss eller tåg, för de genomsöktes av polis. Resan över Medelhavet gjorde han i en gummibåt.

– Vi var åtta båtar som lämnade Turkiet, vi var två som anlände till Grekland. Vi väntade länge på den grekiska sidan, men vi såg dem aldrig igen.  

Själv kommer Hanna troligen att ägna sig åt asylrätt när hon är färdig jurist. Hon har börjat om den här terminen, på juristlinjen i Lund. 

Vilken är Zabis bästa sida?

– Han är god rakt igenom, han är osjälvisk, omtänksam, kärleksfull och rolig. Han tar hand om mig, säger Hanna.

– Hanna är bäst, på alla sätt. Hon är snäll, varm och rolig. Och hon tar hand om mig också, säger Zabi.

 

Hanna Dahlman Nilsson och Zabi Habibzada

Firar: Alla hjärtans dag.

Räds för: Förhandlingen i förvaltningsrätten i dag, där rätten ska höra Zabiullah Habibzada och ta ställning till om hans asylberättelse är trovärdig.

Gör: Pluggar på juristlinjen i Lund (Hanna), går gymnasieförberedande i Lund (Zabi).

Ålder: 20 år (Hanna), 18 (Zabi), fast Migrationsverket anser 19.

Familj: Varandra och Hannas pappa och mamma samt hennes två äldre syskon. Zabi har sin mamma, två systrar och tre bröder i Afghanistan. Pappan är död. 

På fritiden: "Vi älskar båda att laga mat, så det gör vi på helgerna. Vi pluggar båda två, så vi hinner inte så mycket annat."

Drömmer om: "Ett liv tillsammans."