Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Familj

DN gratulerar Henrik Zetterberg: Fascinerad av livet i labbet

”Jag har nästan inga fritidsintressen längre, forskningen är en jättestor grej i mitt liv”, säger Henrik Zetterberg.
”Jag har nästan inga fritidsintressen längre, forskningen är en jättestor grej i mitt liv”, säger Henrik Zetterberg. Foto: Tomas Ohlsson

Forskningen om alzheimer lever på småslantar, trots att så många drabbas. Men nu har Norges rikaste man bidragit med tio miljoner till ett nordiskt samarbetsprojekt.

Henrik Zetterberg är inte bara professor, överläkare och trebarnsfar, han är också chef över ett neurokemiskt laboratorium på Sahlgrenska akademin. Där kan han grotta ner sig nästan hur mycket som helst, bland provrör, proteiner och celler. Och det gör han också.

Så mycket att han numera egentligen inte anser sig ha tid med några andra intressen utanför labbet, men det händer att han tar familjen till Alperna, och då kan det inträffa som egentligen inte får ske: Efter att ha upplyst sina barn om vilka man bör akta sig för i backen (”engelsmän och danskar, eftersom de normalt suger på utförsåkning”) kastar sig Henrik Zetterberg själv utför i säsongens första åk, får ett felskär, landar på axeln (som går ur led) och får tillbringa resten av semestern i mitella.

Sådant kan hända den bäste, och om detta berättade Henrik Zetterberg i sin senaste krönika i Göteborgs-Posten.

– Jag skriver var femte vecka, de vill ha skribenter med erfarenhet från olika delar av samhället som i krönikeform kan skriva om vardagslivet i gränslandet mellan det privata och det professionella. Det blir som en liten ritual som tvingar mig att reflektera, det är jättekul.

Och Henrik Zetterberg är extra glad för tillfället, för nyligen fick han och tre nordiska kollegor tio friska miljoner för ett forskningssamarbete om alzheimer. En av Norges rikaste män, fastighetsmagnaten Olav Thon (som oftast är klädd i hemstickad röd luva även inomhus) satsar varje år mycket pengar på forskning. I det här fallet vill han även stötta nordiskt samarbete.

Det finns ingen medicin som bromsar själva sjukdoms­förloppet.

För med tanke på vår lilla folkmängd och de relativt små forskningsanslagen ligger Sverige och övriga Norden mycket långt framme när det gäller alzheimerforskning, bland annat vad gäller diagnostiska tester där man med ganska stor säkerhet kan säga vem som håller på att bli sjuk.

Så vad rekommenderar du, ska man gå och testa sig för att se om man har riskgenen om man har en eller flera släktingar som har alzheimer, trots att man själv inte har några symtom?

– Nej det ska man inte göra, det är verkligen min rekommendation. I dagsläget vet vi inte vad man ska göra för att minska sin egen risk, och det finns ingen medicin som bromsar själva sjukdomsförloppet.

Forskarna i projektet är redan i full gång. David Brooks i Århus har hittat ett sätt att mäta mikrogliacellers aktivitet i den mänskliga hjärnan. Lars Nilsson i Oslo förbereder möss som bär på alzheimergener och Henrik Zetterberg och hans medarbetare testar ryggvätska som Oskar Hansson i Lund samlat in från alzheimerpatienter i en studie som redan pågått under åtta år.

– Vid alzheimer ansamlas klumpar av proteiner i hjärnan, senila plack, och de finns i hjärnan vid Alzheimers sjukdom. De kan börja ansamlas redan 20 år innan man får de första symtomen, och till slut börjar de skada nervcellerna, säger Henrik Zetterberg.

– Vi ska ta reda på vilken roll mikrogliaceller spelar i den här processen, om deras aktivitet är bra eller dålig. Beroende på vad vi får veta så kan man då antingen hämma aktiveringen av mikroglia, eller försöka få cellerna att bli ännu mer aktiva.

Hur vanligt är det med internationella forskningssamarbeten som det här?

– Det är ganska vanligt numera. Och i kölvattnet av Macchiariniaffären och andra skandaler har man blivit ännu mer noga än tidigare med att upptäckter måste verifieras av ytterligare en forskargrupp innan man kan lita på fynden. Det tycker jag är väldigt sunt.

Henrik Zetterberg har forskat om hjärnan sedan 2003. Hans specialitet är att titta på hur nervceller fungerar. Redan när han sökte till läkarutbildningen visste han att det var forskare han ville bli, gärna inom molekylärbiologi eller biokemi.

–  Jag har alltid varit fascinerad av labb och tester, det är spännande att mäta olika saker. Och hjärnan är fortfarande ganska oåtkomlig. Och sanningen är, trots vad vissa kvällstidningar påstår om hur du kan minska dina risker, att vi i dag inte vet varför vissa får alzheimer och andra inte.

Henrik Zetterberg

Gratuleras till: Har tilldelats tio miljoner kronor från Olav Thonstiftelsen för ett nordiskt forskningsprojekt om Alzheimers sjukdom.

Gör: Professor i neurokemi och överläkare vid Sahlgrenska sjukhuset.

Ålder: 43.

Familj: Gift med en professor i oftalmologi (ögonsjukdomar) och tre barn i åldrarna 13, 11 och 8 år.

Senast lästa bok: Kortromanen ”Joe Gould’s secret” av Joseph Mitchell. ”Den handlar om ett original som sade sig skriva på en stor bok som inte fanns.”

Fritidsintressen: ”Springa, läsa böcker, spela lite gitarr.”

Så firade vi: ”På en jättefestlig utdelning på Oslo universitet, och med en stor festmåltid med tal på kvällen.”