Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

DN gratulerar: Ida Boman, nybliven polis

Other: Hans Kronbrink

I dag blir Ida Boman färdig polis. En yrkesgrupp som många av våra politiker gärna vill se växa. För Ida väntar en ny verklighet i Norrtälje där hon börjar sin första tjänst om ett par veckor.

– Det brukar vara jag som ställer frågorna, när vi gör förhör med misstänkta. Det känns lite ovant att vara på den andra sidan, säger Ida Boman och skrattar när vi satt oss ned vid ett kafébord på Stockholms central.

Ida blir i dag, efter två och ett halvt års utbildning, officiellt färdig polis vid en ceremoni i Stockholms stadshus. 

Hon har valt ett yrke som är både utsatt och farligt. Men också viktigt, kanske mer än någonsin tidigare. Regeringen har bland annat utlovat en mångmiljardsatsning på polismyndigheten de närmaste åren.

För Ida kändes polisutbildningen som ett självklart val efter studenten på samhällslinjen med inriktning juridik på Östra real i Stockholm.

– Ja, det bara kom till mig. Jag gillar lag och rätt, men också att jobba med människor.

Hon sökte in till polisskolan som 20-åring, klarade alla tester men ansågs lite för oerfaren. I stället valde hon juridikstudier i Lund och arbete på advokatbyrå under några år.

– Sedan sökte jag igen och kom in. Och det var nog bra att vänta, man måste ha lite livserfarenhet  i det här jobbet.

Ida är den enda i sin bekantskapskrets som är polis. Mamma, sjuksköterska, och pappa, målare, jublade inte åt hennes yrkesval, det finns en viss oro.

– Mamma vågar inte ens titta på polisprogram på tv längre. Man får lugna familj och vänner med att vi har fått en bra utbildning, har bra skyddsutrustning och lärt oss en bra teknik. Men många har också sagt att jag passar som polis.

Vilka är de grundläggande kraven för att få utbilda sig till polis?

– Du ska vara minst arton år, svensk medborgare, du får inte finnas med i brottsregistret. Du ska ha godkänt i svenska, engelska och matte från gymnasiet. Om man går vidare i rekryteringsprocessen ingår också bland annat psykologtest och IQ-test. Och även en del fysiska prov.

– Jag tror nog att det är en viss personlighetstyp som vill bli polis. Vi är tävlingsinriktade och träningsinriktade och gillar att prata och argumentera. Själv har jag alltid tyckt om att träna och tävla. När jag var yngre höll jag på med friidrott, sprinterlöpning och längdhopp.  

Jag har faktiskt inte en enda gång känt av att jag behandlats annorlunda eller dåligt för att jag är tjej. 

Ida har varit en av få kvinnor på utbildningen. Hon gissar att omkring tjugo procent är kvinnor.

– Det är ju få, men ändå många fler än det var förr. Det är en manlig dominans, men jag har faktiskt inte en enda gång känt av att jag behandlats annorlunda eller dåligt för att jag är tjej. Varken på skolan eller när jag var polisaspirant på Norrmalms polisstation en termin.

Ida ger ett energiskt och nyfiket intryck. Hon säger sig vara intresserad av människor och beklagar lite grand att hon under intervjun hamnat med ryggen mot övriga kafébord.

– Jag tycker om att studera hur folk beter sig, säger hon och skrattar.

– Dessutom har vi fått lära oss på skolan att man alltid ska ha koll och överblick med ryggen fri. Framför allt nu sedan en polisman blev knivhuggen bakifrån på Medborgarplatsen för några månader sedan. Det kom från ingenstans, det var inte ens en hotfull situation. Det hände när jag var aspirant på Norrmalm, dit den här polismannen hörde. Man fick sig en tankeställare.

En färdigutbildad polis är i princip garanterad arbete. Men det finns inga garantier för att man blir anställd exakt där man vill i landet. Där spelar ett sammanvävt omdöme om hur man har fungerat under sin aspiranttid in.

– Man får sätta upp önskemål om placering. Mitt förstahandsval var Norrtälje, och så blev det också.

Norrtälje var förstås inget slumpmässigt val. Där bor och arbetar Idas pojkvän Mattias.

– Vi blev jätteglada båda två att jag fick tjänst där. Nu kan vi flytta ihop. Den 27 november börjar jag som polisassistent i Norrtälje.

Hur ser du på dig själv som polis? Som lagens förlängda arm eller som medborgarnas vän?

– Det är nog både och. Jag är i grund och botten en vanlig Svensson som gillar att göra rätt för mig. Nu får jag naturligtvis mer ansvar med lagar och förordningar att följa, men man måste också bry sig om och vilja hjälpa människor och tycka att polisyrket är roligt. Och jag tycker att jag är en sådan person.

Ida Boman

Gratuleras till: Blir i dag, den 15 november 2017, färdig polis vid en ceremoni i Stockholms stadshus.

 

Bor: Norrtälje.

 

Ålder: 28 år.

 

Familj: Pojkvän Mattias, mamma och pappa, två bröder.

 

Intressen: Träning, skidåkning, båtliv, resor.

 

Karaktärsdrag: Ömmar för utsatta människor, är också stor djurvän. ”Jag kan flytta en snigel för att ingen ska trampa på den.”

 

Så firar hon sin examen: ”Har redan firat med kompisar och vänner och hade en middagssittning med studiekompisarna i förrgår.”