Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

DN gratulerar: Isa Tengblad, sångerska

Foto: Hans Kronbrink

Sångerskan Isa Tengblad har varit med i Melodifestivalen två gånger. Nu tar hon ny sats och siktar högre med en stark tro på sig själv.

Det är en erfaren artist och popsångerska som sitter mitt emot mig på kafé Valand i Stockholm. Hon blir 20 år den 25 april men har redan varit med två gånger i Melodifestivalen, första gången som 16-åring, och hon uppslukades av musik redan som mycket liten.

– Det känns som om musiken fanns i mitt blod från början. Jag började sjunga nästan samtidigt som jag lärde mig att prata, och jag har alltid älskat att stå i centrum och uppträda, säger Isa Tengblad, med artistnamnet ISA, och skrattar.

Och pappa Mattias, som också jobbar i musikbranschen och i dag är Isas manager, var inte sen att uppmuntra sin begåvade dotter och såg till att musik av olika slag spelades i hemmet i Stockholm.

– Det har förstås varit en stor hjälp för mig att pappa känner till musikbranschen, han har gett mig många tips.

Från musik är steget till dans inte så långt. I några år tävlade Isa i streetdance (deltog i EM och VM och blev svensk mästare när hon var 12) och modern discodans och gick även en danslinje på högstadiet.

– Jag höll på med olika sporter också, men till sist var jag tvungen att välja och då blev det dans. Jag insåg också att jag hade stor nytta av dansen som sångerska, den gav mig en säkerhet i att stå på scen. Jag är aldrig obekväm där, jag känner att jag har kontroll över min kropp.

Jag började sjunga nästan samtidigt som jag lärde mig att prata, och jag har alltid älskat att stå i centrum och uppträda.

Fast musiken och sången har alltid varit hennes fokus nummer ett. Hon imiterade Jill Johnsons ”Crazy in love” i fyrans ”Småstjärnorna” som femåring. Hon var med i samma kanals ”Talang 2008” som tioåring och var också med i uttagningen till Junior Eurovision Song Contest 2011.

Året efter kom hennes första singel ”Bomb” som hon bland annat sjöng för tv-publiken i ”Sommarkrysset”.

Hur gick det till när du kom med i Melodifestivalen 2015?

– Jag hade inte alls funderat på Mello, men jag blev tillfrågad av några låtskrivare om att sjunga en låt de hade gjort, som dock inte passade mig. Det ledde till att vi tillsammans skrev några andra låtar som vi skickade in.

En av dem fick plats. Med ”Don’t stop” gick Isa till final i Melodifestivalen 2015 där hon kom sjua bland tolv finalister. Att bara komma till final var en stor framgång och fick Isa att hoppa av gymnasiet på Rytmus efter en termin hösten 2014 och satsa ännu mer på musiken.

Hon spände bågen mot Melodifestivalen igen 2016 med låten ”I will wait”, som dock slogs ut i Andra chansen.

– Jag är högpresterande och vill helst vara nummer ett i allt jag gör och fram till dess hade det mesta gått ganska lätt för mig. Nu hade jag jobbat hårt och pressat mig för mycket under en ganska lång tid och när det inte gick bra i Mellon utlöste det en depression som nog hade varit på gång ett tag, berättar Isa.

Hon ändrade sina planer och drog ned på tempot med musiken, men hennes tungsinne ville inte släppa.

– Jag träffade en psykolog och jag insåg att jag inte kan var bäst på allt, jag fick lära mig att fokusera på en bit i taget. Nu vet jag bättre var mina gränser ligger och det senaste halvåret har jag hittat en bra balans i mitt liv.

Men det betyder inte att hon har dragit ned på sin ambition med karriären.

– Jag har just nu ingen lust att vara med i Melodifestivalen igen. Jag vill försöka att bygga upp min karriär underifrån med att ge ut min egen musik på mitt nystartade skivbolag Licious Music i stället för att gå via Mello. Planen är att lyckas i Sverige, men vi siktar också mot resten av världen.

Och hon är inte ensam kring musiken. Förutom pappa och storebror Albin, som producerat några av Isas låtar, finns även pojkvännen Filip Groundstroem i hennes absoluta närhet.

– Han är också sångare och kallar sig Filip Martin. Vi har skrivit musik tillsammans och han har nyligen släppt sin första singel.

För Isa väntar i sommar bland annat en del festivaler runt om i Sverige där hon backas av två trumslagare och ett par dansare.

Om inte den stora framgången kommer, vad gör du då?

– Jag tänker inte alls i sådana banor. Jag tror så mycket på mig själv och jag har tillräckligt stor potential för att lyckas.

Isa Tengblad

Gratuleras till: Blir 20 år den 25 april 2018.

Gör: Artist, sångerska.

Bor: Kungsholmen, Stockholm.

Familj: Mamma, pappa, bröderna Albin och Elliot, pojkvännen Filip.

Förebilder: Beyoncé, Chris Brown, Kehlani.

Intressen: Älskar att laga mat.

Om sig själv: ”Jag är nog lite svår att komma nära, men när man gjort det är jag äkta och ärlig.”

Så firar hon födelsedagen: ”Firar med familjen då, men väntar in kompisar som är ute och reser för en fest längre fram.”