Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

DN gratulerar: Jan Falk, journalist

Other: Eva-Karin Gyllenberg

Jan Falk tackar utan större tvekan ja när han får frågan om han vill bli intervjuad inför sin 70-årsdag. Han, om någon, vet nämligen hur det är att mötas av ett nej.

Janne Falk hade passerat 60 och hade många år på DN bakom sig då han fick ett internt tremånadersvikariat på Dagens Nyheters familjeredaktion. Det kom att bli fem år och under dessa år hann han intervjua flera hundra jubilarer, pristagare och andra personer värda att uppmärksammas. 

I egenskap av redaktör för sidan hade han mandat att välja vilka som skulle intervjuas och Janne var inte sen att ta chansen att intervjua många idoler, både sina egna och andras.

– Det var roligt att få intervjua personer som man hade sett upp till, säger han och räknar upp Dan Waern, Ingeborg Nyberg, Cacka Israelsson, Janne Ottosson och Assar Rönnlund. Men kanske ännu roligare att träffa helt okända människor. Alla har en historia att berätta.

Namnen som nämns skvallrar om att idrott betyder mycket för dagens jubilar och handlar det sedan om skidåkning smälter Janne som snön en solig februaridag.

När vi ska bestämma tid för en intervju föreslår Janne klockan 10 så att han hinner åka skidor innan det blir mörkt.

Att kalla honom skidfantast är ingen överdrift. Janne åker skidor så fort tillfälle ges (snudd på varje dag), men är osäker på hur många Vasalopp han faktiskt har åkt. Det är 24 eller 25 säger han. 

En titt på Vasaloppets hemsida ger vid handen att Jan Falk från Stocksund ställt upp 25 gånger i Vasaloppet och en gång i Öppet spår. Han är anmäld även i år, både till Vasaloppet och Stafettvasan där han deltar i ett DN-lag, men det är inte därför han tränar så gott som dagligen.

– Att åka skidor är ett sätt för mig att koppla av och rensa tankarna. Jag åker bara för att det är kul och om man ändå håller på och tränar är det bra att ha ett mål, som Vasaloppet. Mari tycker väl att det blir för mycket skidor, men hon vet hur det är så här års, säger han.

Mari vet också hur det är när det närmar sig deadline för Hellasbladet där han är redaktör sedan många år. Hellas är klubben i Jannes hjärta och han har varit en av ”Pastorns Gossar” sedan tidiga tonår. Den kallades så, klubben som grundades 1899 av ”Farbror Ernst” (Klefbeck, präst i Katarina församling).

Att åka skidor är ett sätt för mig att koppla av och rensa tankarna.

Förutom att vara redaktör för medlemstidningen, som kommer ut fyra gånger per år är han med i ”Gamla hellener”, som har till uppgift att förvalta ett antal fonder och dela ut pengar till aktiva hellener.

Att det blev just den klubben är inte så konstigt. Janne växte upp i Björkhagen och där var det Hellas som gällde för alla som var roade av idrott. För Jannes del i första hand skidor, orientering och skidorientering.

Trots att han sedan drygt 40 år bor i Stocksund är han Söderklubben trogen, men han har också blivit en riktig stocksundare. 

– Där jag växte upp, i Björkhagen, bor man i en lägenhet under en period. Sedan försvinner man och någon annan flyttar in. Här, i Stocksund, bor man i generationer i sina kåkar. Det finns en historia som folk kommer ihåg. 

Janne är sedan många år medlem i hembygdsföreningen Amorina. Han gick med i föreningen när han arbetade på DN:s Nordostredaktion i början av 80-talet, mest för att ha bättre koll på området han flyttade till 1974. 

Från att ha varit ”vanlig medlem” i många år är han numera vice ordförande och ansvarig för utgivningen av den årliga väggalmanackan med svartvita bilder från gamla Stocksund. Han ordnar också olika kulturprogram, härnäst (på fredag) en berättarhörna med idrottsminnen som tema. Stocksund har en idrottshistoria att vara stolt över med ishockey, fotboll, curling, bandy, bordtennis och handboll.

Inte sällan agerar Janne moderator vid dessa kulturträffar, van intervjuare som han är, men ibland är det svårt att ställa frågor. Som när han för ett par år sedan på Amorinas tesalong intervjuade sonen Carl, musikproducent med ”hela världen” som arbetsfält. Då gällde att gå in i journalistrollen och glömma papparollen.

Rollen som han älskar mest numera är den som farfar och morfar. En träff med barnbarnen är det enda som kan få honom att ställa in en planerad skidtur.

Jan Falk

Gratuleras till: Fyller 70 år den 13 februari 2018.

Yrke:  Journalist. Före detta redaktör för DN Familj.

Familj: Hustrun Mari (socionom), sonen Carl (musikproducent), dottern Amita (läkare), barnbarnen Emma, Sophia, Leo och Ossian plus bonusbarnbarnet Charlie.

Bor: Villa i Stocksund.

Intressen: "Skriv skidnörd för det är ju det jag är."

Äter helst: Fisk och allra helst kokt torsk med äggsås.

Dricker: Mycket kaffe.

Så firas födelsedagen:  Framför tv:n på landet till att börja med. Det är ju OS och på födelsedagen avgörs sprinttävlingarna på skidor. Så småningom blir det gemensam fest med hustrun Mari, som fyller 70 i maj.