Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

DN gratulerar: Jennifer Wegerup, journalist

Journalisten Jennifer Wegerup delar sin tid mellan Stockholm och Rom där hon är arbetar som Norden-stringer på tv-kanalen Sky News italienska redaktion.
Journalisten Jennifer Wegerup delar sin tid mellan Stockholm och Rom där hon är arbetar som Norden-stringer på tv-kanalen Sky News italienska redaktion. Other: Jessica Gow TT

Jennifer Wegerup upplevde mycket avundsjuka i skolan, men vek inte ned sig. Även senare i livet har hon fått slåss för det hon tror på. Mest tror hon på kärlek och passion.

Femspråkiga Jennifer Wegerup är en av landets mest väletablerade journalister, bland mycket annat med bakgrund som Aftonbladets Italienkorrespondent med huvuduppdraget att följa Zlatan Ibrahimovic i Milan och senare i Paris med PSG.

– Italiensk fotboll fascinerar, det är mycket mer än bara fotboll: politik, ekonomi, makt, skillnaderna mellan nord och syd … Den säger också något väsentligt om italienarna och deras förmåga att njuta av livet även i svåra tider. En ibland farlig – för de kan ignorera stora problem – men ändå övervägande bra förmåga, säger hon.

Hur är du som person?

– Jag strävar efter att våga bejaka många sidor hos mig själv. I arbetet kan jag vara hård och målmedveten. Men jag är samtidigt inte rädd för att vara en av grabbarna på redaktionen och dra en fräckis, eller för att prata även om svåra saker jag bär på.

– I Sverige kan jag sakna italienarnas oskyldiga flört på gatan – ”ciao bella!” och deras sätt att ta vara på livet. Man lever ju bara en gång.

Du besväras inte av att folk öppet flörtar med dig?

– Ingen fara, bara det stannar vid komplimanger … Det kostar så lite att vara generös mot varandra, när det är befogat. Jag är bra på att ge komplimanger och beröm. Och har jag något negativt att säga försöker jag också att vara rak och ta det direkt med den personen, det är ärligast. Falskspel har jag svårt för.

Hon växte upp i Falkenberg med två yngre systrar. Föräldrarna var båda lärare och hon beskriver barndomen som ”full av sagor och kärlek”. Det ingöt välbehövlig styrka, eftersom hon var ”fruktansvärt duktig” i skolan och det väckte avund.

– Uppväxten i en småstad på 80-talet med Jante var stundtals tuff. Jag hade många vänner, men fick ge svar på tal till dem som försökte trycka ned mig. Jag lärde mig tidigt att slåss för det jag tror på.

Under sista året hemma längtade hon bort, efter att bli något stort, bli journalist och författare.

Hon blev bådadera, men inte utan kamp. Som 21-åring hamnade hon som praktikant på giganten Expressen. Ung, grön, omringad av vassa armbågar och med en avigt inställd chef. Hon bet ihop, kämpade och fick en ny chef som imponerades av hennes skrivbegåvning och förmåga att få folk att öppna sig.

Hon fick ett sommarjobb på tidningen. Sedan följde en lysande journalistkarriär i Sverige och internationellt. Hon är inte bara journalist, hon skriver också böcker.

– Jag har skrivit ända sedan första klass. Att skriva är ett behov hos mig, det gör mig levande.

Tävlingsmänniskan i Jennifer Wegerup lockade henne tidigare i år till Moderaternas kommunikationsstab för att ”se om hon kunde få ett journalistiskt jobb i en politisk stab på toppen”. Men efter fyra månader fick hon nog. Saknaden efter journalistiken och författandet var övermäktig och hon tackade ja till jobbet som Norden-stringer för tv-kanalen Sky News Italia.

– Jag vill vara journalist och författare, jag vill vara nära mina barn och jag vill leva passionerat.

– Livet kommer alltid med notan förr eller senare, allt har ett pris. Men med det sagt är jag glad att jag fått möta en så stor kärlek och omstörtande passion som med Domenico (hennes italienska kärlek), och att ha vågat bejaka den. Rädsla för att bryta upp, på jobbet eller privat, styr våra liv alldeles för mycket. Man stannar och sedan dör man och först dör man inombords. Jag vill våga leva, hela tiden.

Jennifer Wegerup

Gratuleras till: Fyller 45 år den 29 september 2017.

Gör: Nytillträdd Norden-stringer på tv-kanalen Sky News italienska redaktion, Sky News Italia. Krönikör hos spelbolaget Folkspel.

Familj: Två döttrar, 11 och 8 år.

Bor: Bromma.

Så firar hon födelsedagen: ”Fest med familj, släkt, vänner och kollegor. Tårta, bubbel och mingel”.

Om att fylla 45: ”Jag njuter av att vara en ‘una donna’, en kvinna. Vissa envisas med att kalla sig tjejer långt upp i åren. Men nu är jag en kvinna mitt i livet och det är härligt.”

Favoritspelare genom tiderna: Paolo Maldini. ”Han är en fantastisk försvarsspelare och en intressant person.”

Duktig flicka?: ”Nej. Visst, jag har jobbat 23 år på landets största redaktioner och varit korrespondent i flera länder. Men det är mitt jobb, inte vem jag är. Innerst vet jag vem jag är och det har ytterst lite att göra med mitt jobb.”